Rozmarinul (Rozmarinus officinalis) este o plantă aromată, veșnic verde, ce provine din zona mediteraneeană. Este supranumit și „Roua mării” pentru că crește în apropierea mării sau poate pentru că este o plantă parfumată, cu iz discret și plăcut. S-a adaptat foarte bine și la condițiile țării noastre, mai ales în regiunile sudice. Dacă îl protejăm…
Lună: aprilie 2024
Sfaturi bune care circulă prin lume
O sumedenie de sfaturi bune pline de înțelepciune, circulă prin lume, în chip de citate, maxime, cugetări, proverbe, zicători, chiar și ghicitori sau simple reflecții ale oamenilor. Iată câteva maxime și citate celebre, asupra cărora este bine să reflectăm: 1. “O glumă n-a câștigat niciodată un dușman, dar a pierdut adesea un prieten”. Este un…
Vâscul – planta magică cu multiple întrebuințări în medicină
Vâscul (Viscum album) este o plantă semiparazită ce crește agățat de trunchiul și de ramurile copacilor. Are înfățișarea unei tufe, adeseori de formă sferică, asemenea unei mingii mari. Atrage atenția oamenilor asupra lui, mai ales iarna, când copacii sunt dezgoliți de frunzișul lor și nu au altă podoabă decât tufele de vâsc. Crește prin pădurile…
Casiquiare – râul care curge în două direcții opuse. Ce înseamnă difluența?
Casiquiare este râul cu cel mai reprezentativ fenomen de difluență de pe glob. Casiquiare este un mic râu sud-american care leagă cursurile a două mari fluvii, Amazon și Orinoco. Acest râu se află în partea de sud a Venezuelei și măsoară 326 kilometri lungime. Este legat direct de Orinoco, iar de Amazon este legat prin…
Tsunami – definiție, cum se formează și exemple
Numele de tsunami îl poartă valurile uriașe, cu o putere de distrugere foarte mare, care sunt provocate de cutremurele puternice, de erupțiile vulcanice și de alunecările submarine. Cuvântul „tsunami” provine din limba japoneză și are înțelesul de „valuri de port” (tsu=port, nami=val). Denumirea acestor uriașe valuri arată distrugerile pe care le produc ele pe țărmurile…
Test de cultură generală: Ghicește proverbul. Tema: Primăvara
Primăvara este anotimpul renașterii naturii, în care vedem cum sub ochii noștri, după iarna grea, natura întreagă se trezește la viață. Primăvara este anotimpul care trezește și în sufletele noastre dorința de a ieși în natură, la plimbări și drumeții. Este anotimpul bucuriei, al dragostei, al întâlnirilor și al speranțelor.Primăvara este un anotimp frumos, așteptat…
Deșertul Alb din Egipt – o minune a naturii
Imensul Deșert Sahara și minunile sale naturale, cum este Deșertul Alb din Egipt, sunt zone unde turiștii ajung foarte rar și de aceea rămân necunoscute. Egiptul este renumit prin piramidele sale, Sfinxul și vestigiile istorice din Valea Regilor, iar turiștii care vizitează această țară, se îndreaptă spre aceste zone. Toată partea de vest a Egiptului…
Sfaturile bunicii: Sarea e bună la toate, nu doar în bucate
Sarea gemă este o rocă sedimentară și se prezintă sub formă de cristale cubice incolore, cu gust sărat, solubile în apă. Sarea este un mineral de care organismul omului are nevoie zi de zi. Uimitoarele ei întrebuințări o fac să fie indispensabilă vieții. Sarea este un conservant și un condiment foarte folosit în alimentația oamenilor…