Acești ”lotuși endemici”, numiți popular ”drețe”, reprezintă o curiozitate științifică, dar și o mândrie floristică a țării noastre. Drețele din Lacul Pețea, din stațiunea Felix, de lângă Oradea, sunt înscrise în rândul Monumentelor Naturii din țara noastră.
Este cunoscut faptul că mai multe izvoare termale alimentează Râul Pețea și Lacul Pețea și și că aceste izvoare izbucnesc cu un debit destul de mare și au o temperatură cuprinsă între 30 și 42 grade Celsius. Aceasta face ca apa Râului Pețea și a lacurilor alimentate de el să fie caldă și să nu înghețe niciodată. Zona acestui râu și a lacurilor alimentate de el poate fi considerată o ”mică oază subtropicală”.
Aceasta este ”taina” lotusului din Lacul Pețea. Acest lotus este o relictă, care supraviețuiește pe teritoriul țării noastre de peste 200 000 de ani, de pe vremea când clima țării noastre era caldă. Clima s-a schimbat, s-a răcit brusc, a început coborârea ghețarilor spre sud, făcând ca vechea floră și faună să dispară ca urmare a glaciațiunii. Unicii ”supraviețuitori” ai acelei epoci călduroase, din istoria țării noastre, sunt drețele, acești lotuși superbi ce pot fi admirați pe apa Lacului Pețea, din stațiunea Felix, din vestul țării noastre, la poalele Dealului Șomleu, lângă Oradea.
Multă vreme s-a crezut că drețele sunt nuferi, asemănători celor din Delta Dunării. Denumirea de ”drețe” este numele popular dat de localnici. Datorită îndelungatelor cercetări ceea ce se credea a fi un nufăr, s-a dovedi a fi un lotus și a primit numele științific de ”Nymphaea lotus”, varianta ”thermalis”. Taina drețelor a fost pe deplin dezlegată când s-au descoperit resturi de polen fosil, stratificat în diverse depozite de turbă existente în această zonă. S-a dovedit astfel că drețele sunt relicte terțiare care au supraviețuit datorită apelor calde din acest lac, care le-a oferit temperatura necesară.
Drețele au flori mari cu 15-20 de petale alb-gălbui, care se deschid seara și se închid dimineața. O singură plantă se întinde pe 8-10 metri pătrați și are circa 60 de frunze mari rotunde, dințate pe margini, care plutesc pe apă.
Temperatura mereu constantă a Lacului Pețea, în jur de 30-31 de grade, ajută drețele să reziste chiar și în iernile cele mai geroase și să se înscrie printre minunile naturale cu care Dumnezeu a înzestrat țara noastră. Acest loc miraculos este rezervație naturală și se înscrie printre principalele obiective turistice din România, iar apele termale din zona aceasta sunt folosite și în scopuri terapeutice.
Navigare în articole
Sfântul Grigorie Decapolitul face minuni→