Există o singură specie de maimuțe care pot înota și pot traversa râurile înotând chiar și pe sub apă, iar aceasta este o trăsătură neobișnuită la maimuțe. Maimuțele cu nas lung numite ”Nasalis larvatos”, deși sunt animale arboricole, sunt foarte bune înotătoare. Ele pot fi întâlnite într-un singur loc din lume, în Insula Borneo din Arhipelagul Indoneziei, situat în sud-estul Asiei. Aceste maimuțe trăiesc în pădurile de pe lângă ape, în special în pădurile de mangrove.
Maimuța cu nas lung este cea mai mare specie de maimuțe din Asia. Masculii ajung la 70 cm lungime și la greutatea de 16-22 kg. iar femelele ajung și ele la 60 cm lungime și la greutatea de 7-12 kg. Corpul lor este acoperit cu blană de culoare maro deschis spre crem roșcat și se termină cu o coadă lungă. Picioarele lor, mai ales cele posterioare, sunt bine dezvoltate și au degete lungi palmare care le ajută la înot. Masculii au nasul lung ca o trompă de 10 cm lungime. Nasul femelelor este mai mic.
Aceste animale sunt arboricole și se hrănesc cu frunze, lăstari, fructe, și semințe. Ele își duc viața în familie. O familie este alcătuită dintr-un mascul și 2-7 femele, care au puii lor și care se ajută între ele, exact ca într-un harem. O astfel de familie poate număra până la 19 indivizi. Femelele pot să nască în fiecare an câte un pui pe care îl alăptează în primele 7 luni, iar de la vârsta de un an puiul devine independent de mama lui și se poate hrăni singur. Câtă vreme puiul este mic, mama are grijă de el, îl hrănește, îl linge și îi asigură curățenia, iar tatăl îi asigură protecția. Vârsta maturității, când puii își pot întemeia familiile lor, masculii o ating abia la 7 ani, iar femelele la 5 ani.
Aceste maimuțe au mulți dușmani printre jaguari și crocodili și de aceea noaptea se adună într-un singur grup mare, format din mai multe familii și dorm pe malul apei, în timp ce câțiva dintre ei rămân de pază. Dimineața se despart și fiecare familie pleacă să-și caute hrana. Seara se adună din nou mai multe familii pentru odihna de noapte, dar niciodată nu se adună în același loc. Dacă sunt atacați de crocodili se urcă în copaci. Dacă sunt atacați de jaguari se aruncă rapid în apă și fiind buni înotători se salvează. Sunt atât de buni înotători încât pot înota și câte 20 m pe sub apă.
Această specie de maimuțe, întâlnită doar într-un singur loc din lume, este deja pe lista roșie, fiind pe cale de dispariție. Maimuțele cu nas lung sunt protejate de lege în întreaga zonă, dar defrișările masive le afectează grav. Multe dintre maimuțe sunt nevoite să își părăsească locurile lor, să se mute în alte zone, iar pe drum sunt vulnerabile și pot fi atacate de prădători.
Navigare în articole
Sfântul Grigorie Decapolitul face minuni→