În nordul Africii, în partea de nord-vest a Algeriei există un lac natural, unic pe glob, al cărui lichid se aseamănă cu cerneala și poate fi folosit la scris.
Multă vreme acest lac a fost considerat un mister pentru oamenii de știință. Recent s-a aflat adevărul despre felul în care se formează ”cerneala” din el. Lichidul care se aseamănă cu cerneala se formează ca urmare a reacțiilor chimice ce au loc la întâlnirea apelor celor două râuri care se varsă în el și care au o compoziție diferită. Unul dintre râuri are foarte multe săruri de fier în formă dizolvată, iar celălalt râu este suprasaturat de diverși compuși organici, ca urmare a faptului că traversează o zonă acoperită de turbării. La intrarea râurilor în lac nu se întâmplă nimic, dar în momentul în care apele lor intră în contact direct și se combină, atunci au loc reacții chimice care duc la formarea cerneli. Și iată misterul acestui lac, care are o adâncime în jur de 30 de metri.
Lacul acesta este singurul lac din lume a cărui apă poate fi folosită la scris ca cerneala, căci îndeplinește calitățile unei cerneli obișnuite. Lacul de Cerneală este situat într-o zonă secetoasă, nu departe de Deșertului Sahara, iar cele două râuri tributare lui au apă mai mult în timp ce plouă. În rest, văile acestor râuri sunt mai mult ”ueduri”, adică ”văi seci”. Unul dintre râuri este canalizat ca să nu producă inundații când se întâmplă să plouă mai abundent.
În apropierea Lacului de Cerneală se află orașul Sidi Bel-Abbes, situat chiar pe Uedul Mekarra. În apele unui asemenea lac bineînțeles că nu trăiește nici un pește și nici alte viețuitoare acvatice. Doar plante răzlețe se pot vedea pe malurile lacului iar la intrarea în lac a celor două râuri, care se varsă în el, acolo se pot vedea și câteva plante acvatice.
Lacul de Cerneală, cunoscut pe plan mondial și cu numele de Lacul Ink, este numit de localnici cu numele de Lacul Sidi Mohamed Ben Ali, însă are mai multe denumiri. I se spune și ”Lacul Negru” pentru că este închis la culoare. I se spune și ”Călimară”, deoarece într-adevăr este o călimară naturală. I se mai spune și ”Ochiul Diavolului” pentru că lichidul lacului este otrăvitor. De aceea înotul în acest lac este interzis. Chiar și vaporii care ies din lac au un miros neplăcut. Și totuși zona aceasta este vizitată de turiști, de cei care vor să vadă lucruri cu totul neobișnuite, dar li se recomandă să nu petreacă timp prea mult pe malul lacului și să nu intre în el.
Pe lângă interesul turistic pe care îl prezintă acest unic lac de cerneală de pe glob, el prezintă și interes economic. Cerneala din el este valorificată și se vinde în multe magazine, nu numai din Algeria, ci și din alte țări, fiind folosită la scris și ca cerneală pentru desen. Localnicii încarcă pixuri cu cerneala din lac și le vând turiștilor ca suveniruri. Acest lac unic prin culoarea și compoziția lui este un loc exotic de o frumusețe cu totul aparte și se numără printre locurile care atrag turiști nu numai din Algeria, ci și din alte țări.
Navigare în articole
Sfântul Grigorie Decapolitul face minuni→