Oamenii cunosc beneficiile argilei și faptul că ea este folosită din cele mai vechi timpuri atât în medicină, cât și în cosmetică. Dar ceea ce nu se cunoaște sau se cunoaște prea puțin, este faptul că oamenii de-a lungul timpului au folosit argila în alimentație sub forma diferitelor preparate culinare, fie ca o delicatesă fie pentru că nu aveau ce mânca.
De-a lungul secolelor, din cauza condițiilor mai vitrege provocate de diferite calamități naturale, de foame, oamenii, în diferite zone ale globului, au fost nevoiți să mănânce și… pământ, iar argila a fost la îndemână, cu calitățile ei. Din argilă amestecată cu făină, oamenii au făcut pâine, iar amestecată cu lapte au folosit-o în hrana copiilor. Aceste adaosuri minerale în hrana oamenilor și-au adus aportul lor și nu le-au vătămat sănătatea, din contra, au ajutat organismul uman, l-au tonifiat, l-au remineralizat și l-au regenerat, iar oamenii au reușit să supraviețuiască.
Aproape toate tipurile de argilă sunt comestibile. Chiar și în zilele noastre folosim argila în alimentație pentru beneficiile pe care le oferă organismului nostru. Folosim argila pentru creme și măști cosmetice, pentru tratamente naturiste, pentru vindecarea diferitelor afecțiuni, dar și în alimentație, ca adaosuri minerale necesare corpului nostru.
Din nevoia de a adăuga hranei o serie de substanțe minerale, oamenii au folosit din cele mai vechi timpuri mineralele existente în anumite roci și le-au introdus în preparatele lor culinare.
În Italia se păstrează o veche rețetă a vestitei mâncări ”alica”, un amestec de grâu și argilă foarte fină extrasă din Golful Napoli.
În nordul Asiei, în zona Ohotsk, bătrânii mai folosesc din când în când o rețetă de mâncare moștenită din strămoși, în care amestecă laptele de ren cu caolinul, cea mai fină dintre argile.
În Iran și în Pakistan se vând la tarabe roci minerale comestibile, dintre care foarte multe sunt argile, ca de exemplu: argila din mangallat, argila din Ghiveh, argila comestibilă gachi gri și multe alte tipuri de argile, care se folosesc ca leac în tratarea diferitelor afecțiuni, dar și în diferite preparate culinare (vezi imaginea).
Multe triburi din Africa folosesc argila verde în alimentația lor, datorită gustului ei foarte plăcut. Sunt și triburi de amerindieni care folosesc argila în alimentația lor. Amestecul de făină de ghindă și argilă roșie este folosit în prepararea diferitelor mâncăruri tradiționale.
Argila franțuzească (bentonita) are multe proprietăți benefice pentru sănătatea omului. Este folosită ca ”superaliment” bogat în minereuri, pentru că reface echilibrul organismului și îmbunătățește sănătatea omului. Este o sursă de suplimente nutriționale cu minerale naturale. Are un grad alcalin foarte ridicat, atrage elementele nocive și oxigenează organismul stimulând circulația.
În unele zone ale globului nostru pământesc au existat până în secolul trecut geofagi, amatori de roci minerale pe care le consumă de plăcere și nu de foame sau pentru valoarea lor nutritivă.
Să nu uităm că apa minerală pe care o consumăm așa cum ne-o oferă ”mama natură” conține în ea o serie de săruri minerale dizolvate, motiv pentru care o folosim în scopuri terapeutice. Mulți oameni din zilele noastre, cunoscând beneficiile oferite de argilă organismului nostru, obișnuiesc să bea dimineața pe stomacul gol, un pahar de apă, în care au amestecat o linguriță de argilă comestibilă și au lăsat amestecul la decantat peste noapte. În felul acesta detoxifierea și tonifierea organismului sunt asigurate, dar un astfel de tratament trebuie să se facă numai cu acordul medicului.
Dintre toate pământurile comestibile, argila este cea mai folosită. Argila este o rocă sedimentară formată din depuneri de sedimente fine, care se așază unele peste altele și se presează. Argila este definită de unii dintre oamenii de știință ca fiind un ”biomineral” pentru că pe lângă diferite particule fine de roci erodate, mai are în compoziția ei și substanțe nutritive, care provin din descompunerea plantelor. Solul este bogat în humus, iar apele de ploaie, când șiroiesc pe la suprafața pământului, iau cu ele și particule de sol bogat în humus și îl transportă la mari distanțe, împreună cu diferite particule de roci pe care le cară sub formă de aluviuni. O parte dintre aceste aluviuni sunt depuse în zonele unde apele încep să curgă mai domol și nu mai au putere să le împingă și să le ducă în zona lor de vărsare, dar particulele care sunt mai mici și mai ușoare sunt duse până în zona lor de vărsare, în lacuri, mări și oceane. De aceea întâlnim argile și pe fundul lacurilor, mărilor și oceanelor, dar și pe malurile râurilor, mai ales în zonele joase de câmpie, unde apele au cursul mai lin și domol.
Există mai multe tipuri de argile. Ele se pot clasifica după finețea și dimensiunile particulelor din care sunt alcătuite sau se clasifică după culoarea lor, care depinde de mineralele existente în compoziția lor. Foarte folosite în alimentație și în prepararea medicamentelor de uz intern sunt:
- Argila albă, numită caolin, care este cea mai fină și cea mai curată dintre toate argilele și are un gust plăcut. Ea are mult calciu și este bogată în oxizi de aluminiu, dar conține majoritatea elementelor necesare organismului uman (calciu, fier, cupru, potasiu, aluminiu, iod, fosfor, magneziu, siliciu etc.) și asigură reînnoirea celulelor corpului omenesc.
- Argila verde conține fitonutrienți acumulați în decursul a zeci de mii de ani, căci aceasta este cea mai veche dintre toate argilele și are în compoziția ei foarte mult siliciu.
- Argila roșie are mulți oxizi de fier și este folosită în tratarea anemiei, pentru tonifierea organismului.
- Argila albastră conține argint și este un antioxidant puternic.
Indiferent de tipul ei, argila are o serie de proprietăți comune și toate argilele sunt: dezinfectante, antitoxice, bactericide, regeneratoare, remineralizante, antiseptice, antioxidante și tonifiante. Putem găsi și pe rafturile unor magazine din țara noastră borcane pe a căror etichetă scrie ”argilă alimentară”.
Argila ne aduce beneficii foarte mari, căci pe lângă faptul că se folosește ca materie primă în industrie și cele mai fine porțelanuri se fac din caolin, argila este folosită și în medicină pentru tratarea diferitelor afecțiuni, este folosită și în cosmetică, iar ca sursă de suplimente nutriționale este folosită și în alimentație.
Navigare în articole
Curiozități, tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae→