Defileul Dunării este unicat mondial, pentru că Dunărea este unicul fluviu de pe glob care trece dintr-o câmpie într-o altă câmpie, traversând un întreg lanț muntos, prin care și-a săpat o vale de tip defileu de o frumusețe rară, cu peisaje naturale care te pot face să revii din când în când la ele, chiar dacă le-ai mai văzut și le cunoști.
Numele de ”defileu” îl poartă orice vale transversală, adâncă, îngustă și lungă, cu versanți abrupți, săpată în roci dure de o apă curgătoare, în regiunile muntoase. Pe suprafața planetei noastre există multe defilee și toate au frumusețea lor, iar unele dintre ele dețin anumite recorduri mondiale ca lungime, lățime sau adâncime. Defileul Dunării, pe lângă faptul că este cel mai lung defileu din Europa (144 km.) deține și el un record mondial.
Dunărea, al 2-lea mare fluviu al Europei (2858 km.), și-a săpat drum, traversând întregul lanț muntos al Carpaților, trecând din Câmpia Panonică, în Câmpia Română, deci trecând dintr-o zonă joasă, într-o altă zonă joasă și traversând ditamai lanțul de munți. Aparent ești tentat să spui că așa ceva este imposibil. În realitate, iată că este posibil! Niciunde pe fața planetei noastre nu se mai întâlnește un astfel de caz. Defileul Dunării este unicat mondial, este una dintre cele mai mari curiozități ale planetei noastre, ca un fluviu să treacă dintr-o câmpie în altă câmpie traversând complet, de-a curmezișul, un întreg lanț muntos și săpând prin el o vale îngustă și adâncă de tip defileu (Vezi imaginea de la începutul articolului). Este un caz unic pe glob.
Peisajele naturale din lungul Defileului Dunării sunt minunate și indiferent de anotimp, cei care vizitează aceste încântătoare meleaguri românești vor rămâne cu imagini de neuitat.
Dunărea a fost folosită din vechime ca arteră de navigație fluvială, pentru că leagă între ele 10 țări europene și le asigură legătura cu Marea Neagră. Însă călătoriile în acest sector al Defileului Dunării s-au desfășurat întotdeauna cu mare greutate, din cauza apelor învolburate și a vitezei lor foarte mari printr-o vale foarte îngustă și cu pereți aproape verticali. Trebuia să fi un corăbier foarte iscusit ca să poți conduce corabia printr-o zonă atât de periculoasă, în care din loc în loc mai erau și stânci ce ieșeau din mijlocul apei și pe care trebuia să le ocolești. În prezent se circulă foarte ușor în tot Defileul Dunării, pentru că tumultuoasa și năvalnica Dunăre a fost „domolită”, prin construirea Lacului de Acumulare care alimentează Hidrocentrala Porțile de Fier.
Construită în colaborare cu țara vecină, Serbia, hidrocentrala se află doar la câțiva kilometri de orașul Drobeta Turnu Severin, acolo unde, cândva, romanii au construit primul pod peste Dunăre. Construită între anii 1964-1972, aceasta este cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre și printre cele mai mari din Europa. Barajul ei, lung de 1,3 kilometri, are două ecluze, câte una pe fiecare mal, pentru a permite trecerea navelor. Lacul din spatele barajului este imens și se întinde în lungul fluviului, pe toată lungimea defileului.
Defileul este presărat cu o sumedenie de obiective turistice, care de care mai frumoase și mai interesante și mai vrednice de a fi vizitate de turiști. Printre ele se numără:
- Orașele Orșova și Moldova Nouă și salba de sate și comune deosebit de pitorești situate în lungul defileului pe malul stâng al Dunării, adică spre nord, căci acesta este malul românesc. Pe malul drept al Dunării, adică spre sud, sunt localități din Serbia, căci Dunărea este graniță naturală între țările noastre.
- Statuia lui Decebal, care este cea mai mare statuie sculptată în piatră, din Europa. Are 55 metri înălțime și 25 metri lățime (vezi imaginea de la sfârșitul articolului).
- Tabula Traiana o placă memorială, făcută din marmură, care datează din vremea primului război daco-roman și care are o vechime considerabilă, dar care ne vorbește și despre trecutul nostru.
- Mânăstirea Mraconia așezată într-un loc deosebit de pitoresc chiar la malul apei într-un mic golf al defileului, vizavi de statuia lui Decebal.
- Mânăstirea Vodița, cea mai veche mânăstire din România construită de un domnitor. Din anul 1991 s-a construit o mânăstire nouă în apropierea ei.
- Peștera Veterani are un trecut istoric impresionant, căci a fost locuită cu circa 4 milioane de ani în urmă. Pe vremea dacilor era considerată sanctuar al zeului lor suprem Zamolxe. Situată în defileu la înălțimea de 70 de metri deasupra apelor Dunării, peștera are o lungime de 173 de metri și o lățime de 40 metri. Este unică și impresionantă prin caracteristica ei deosebită, pentru că are în tavan o fereastră naturală prin care pătrund razele soarelui, dar numai la anumite ore din zi. Acest fenomen natural aduce o notă de misticism acestui loc despre care există o sumedenie de legende ce vorbesc despre comori ascunse. Când s-a construit lacul de acumulare de la Porțile de Fier, apele Dunării s-au ridicat în defileu cu circa 30 de metri, iar nivelul de jos al acestei peșteri se află sub apă. Această peșteră a fost prima peșteră cartată științific din lume (1692).
- Peștera Ponicova, situată în imediata apropiere a Peșterii Veterani, la baza Masivului Ciucaru Mare din zona Cazanelor Dunării, este preferata liliecilor, căci are galerii pline de lilieci.
- Zona Cazanelor, alcătuită din Cazanele Mari și Cazanele Mici, renumită pe vremuri prin vârtejurile amețitoare care reprezentau un mare pericol pentru corăbii, rămâne totuși cea mai grandioasă atracție a Defileului Dunării. Pe o lungime de aproape 9 kilometri, apele fluviului curg printr-o vale foarte îngustă, de doar 230 de metri lățime, printre munți înalți, cu versanți abrupți. Zona aceasta era pe vremuri spaima corăbierilor, căci în acest sector al defileului se circula cel mai greu din cauza vârtejurilor și a vitezei foarte mari a apelor. Aceasta este una dintre cele mai populare destinații turistice din țara noastră. Vase de croazieră circulă pe Dunăre, aducând turiști din alte țări europene, amatori de frumseți naturale, căci în acest defileu au într-adevăr ce vedea și admira.
- Mare parte din această zonă a Defileului Dunării este inclusă în grupa rezervațiilor naturale, datorită biodiversității ei. Având influențe mediteraneene și deci un climat mai blând decât în restul țării, Defileul Dunării este o zonă bogată floristic și faunistic, unde primăvara se pot admira tufișurile de liliac sălbatic, care te îmbată cu mirosul lor plăcut.
Avem în țară locuri frumoase, care merită să te duci să le vezi în vacanțe sau concedii, iar Defileul Dunării este unul dintre ele. Din Orșova se organizează drumeții zilnic pe munții din jur. Zona aceasta este un loc ideal pentru a ne relaxa și unde ne putem bucura de călătorii cu barca sau vaporul în lungul defileului și astfel putem admira această minunăție a naturii cu care a înzestrat Bunul Dumnezeu țara noastră.
Navigare în articole
Pupăza – frumoasa pasăre cu casa murdară→