Țânțarii ocupă primul loc în topul celor mai periculoase viețuitoare pentru om. Ei sunt purtători de paraziți care produc malaria și multe alte boli, care sunt cauza morții a 2 milioane de oameni în fiecare an.
Corpul țânțarului are lungimea între 3,5-5 mm, iar constituția lui este fragilă. Are două perechi de aripi și trei perechi de picioare subțiri și acoperite cu peri. Masculii au antene mai mari, iar trompa lor nu este folosită pentru înțepat, deoarece ei nu se hrănesc cu sânge, ci cu nectar și apă. Femelele însă se hrănesc cu sânge.
Deși este o insectă deosebit de dăunătoare, pe care noi o stârpim prin diverse mijloace, țânțarul trebuie admirat într-o anumită privință și anume: este înzestrat de Dumnezeu cu un perfect aparat chirurgical, cu care ”taie” și ”deschide” un organism viu, pentru a se hrăni cu sângele lui. Femela țânțar are ”instrumente” de care se folosește. Are o trompă de absorbție și șapte cuțitașe. Aceste cuțitașe sunt formate dintr-o prelungire a bărbiei, sunt ascuțite și se termină prin niște dințișori străpungători. Femela are nevoie de sânge pentru a-și procura proteinele necesare înmulțirii. Femelele sunt înzestrate cu un sistem senzorial foarte dezvoltat pentru a detecta mamiferele și pentru a le suge sângele. Le simt când se mișcă, le simt căldura, simt urmele de dioxid de carbon din aerul expirat de mamifere.
Când țânțarul se așază pe pielea noastră, o ”găurește”, o ”perforează” și o „deschide”, iar apoi secretă din glandele lui salivare o picătură de lichid caustic cu care împiedică coagularea sângelui, dar care produce și o iritare a acelui loc, după care începe să sugă sângele. Este de mirare cât sânge poate să sugă, comparativ cu dimensiunile lui! Prin înțepături, țânțarii pot transmite multe boli infecțioase, de la cei bolnavi la cei sănătoși. Specialiștii susțin că nu se transmite și virusul HIV.
Țânțarii se înmulțesc prin ouă pe care le depun în apele stătătoare. Femelele depun între 150-300 de ouă învelite într-un lichid lipicios. În 2-3 săptămâni din ouă ies larve, apoi pupe (vezi imaginea). Țânțarii eclozează la suprafața apei și încep imediat să zboare. Se înmulțesc foarte repede. Îi stârpim peste tot pe unde îi vedem și ne luăm și noi măsurile de precauție așa cum putem.
Pentru prevenirea și combaterea țânțarilor se recomandă următoarele:
- Protejarea locuințelor prin instalarea de plase contra țânțarilor, la ferestre și chiar și la uși.
- Pentru a împiedica țânțarii să intre în casă pulverizați uleiuri esențiale de lavandă la ferestre și la uși.
- Puneți ghivece cu mușcate și busuioc pe terase și la geamuri, căci țânțarii nu suportă mirosul acestor flori și îi veți ține la distanță.
- Purtați îmbrăcăminte corespunzătoare și alegeți culori care să nu fie vii. Dacă este posibil reduceți activitățile în aer liber mai ales dimineața și seara când țânțarii sunt foarte activi.
- Evitați folosirea parfumurilor și a deodorantelor dulcege care pot atrage țânțarii.
- Țânțarii sunt atrași de mirosul de transpirație, așa că spălați corpul cât mai des și folosiți un săpun mentolat sau cu lavandă.
- Există în comerț brățări anti-țânțari, pe bază de uleiuri esențiale de lavandă pe care le puteți purta la mâini și chiar și la glezne.
- În casă puteți folosi lămpi cu uleiuri esențiale de lavandă, mentă, eucalipt, rozmarin, și lămâie, care alungă țânțarii.
- Puteți atârna la geam buchete de lavandă sau săculețe cu lavandă uscată. Le puteți pune și prin casă din loc în loc.
- În curți și grădini se pot folosi instalații care emit ultrasunete pentru alungarea țânțarilor.
- Cultivați în grădină plante care alungă țânțarii: lavandă, rozmarin, mentă, busuioc, gălbenele și mușcate.
- Tundeți gazonul și toaletați arbuștii și copacii.
- Nu udați grădina în exces, căci țânțarii sunt iubitori de umezeală.
- Dacă aveți piscină mențineți apa curată, căci țânțarii își depun ouăle în apele stătătoare.
- Reparați robinetele stricate, curățați cu regularitate jgheaburile și evitați să aveți în curte recipiente în care se poate aduna apa de ploaie și poate stagna vreme mai îndelungată.
- Țânțarii sunt printre cei mai agresivi deoarece pătrund în locuințele noastre, așa că pentru a scăpa de ei cât mai repede puteți folosi fie un spray, fie o paletă specială anti-țânțari, asemănătoare celei de tenis, cu care-i loviți în aer și sunt electrocutați rapid.
Navigare în articole
Pupăza – frumoasa pasăre cu casa murdară→