Libelula (Anisoptera) este o insectă deosebit de folositoare, care ne aduce beneficii foarte mari, pentru că hrana ei de bază o reprezintă țânțarii. Despre țânțari știe toată lumea că sunt cele mai dăunătoare insecte, transmițătoare de multe boli din cauza cărora mor anual peste două milioane de oameni. Libelulele, care mănâncă sute de țânțari pe zi, ne ajută enorm. Ele trăiesc în aceleași locuri ca și țânțarii. Dacă nu ar fi libelulele numărul țânțarilor ar fi mult mai mare și s-ar înmulți și numărul oamenilor care mor din cauza bolilor transmise prin înțepăturile lor.
Libelula are un corp foarte alungit și două perechi de aripi lungi, transparente și frumoase. Majoritatea libelulelor au între 5-8 centimetri lungime și o anvergură a aripilor până la 20 centimetri, însă printre ele sunt și unele foarte mari, care ajung la 74 centimetri lungime. Cele două perechi de aripi se pot mișca independent una față de alta și le asigură libelulelor o mobilitate foarte mare în timpul zborului. Au un zbor elegant și extrem de rapid. Libelulele pot fi de culori diferite, căci se cunosc circa 5 900 de specii. Fălcile lor puternice și mandibulele zimțate, arată că libelulele se numără printre prădători.
La cap libelula are două antene minuscule, iar ochii ei enormi ocupă aproape jumătate din dimensiunile capului. Ochii libelulei sunt compuși din 30 000 de unități optice și are o vedere perfectă. Ea poate vedea foarte bine în toate direcțiile. Este expertă în vânat. Are o strategie de vânătoare impresionantă. Libelula prinde aproape tot ce ochește. Ea nu urmărește prada, ci dacă o vede se și repede la ea și o înhață rapid, din zbor. S-ar părea că își calculează distanța într-o fracțiune de secundă și știe exact cum să atace. Se repede asupra prăzii, folosindu-se de picioare pentru a o captura și cu fălcile ei puternice, mai ales cu mandibula ei zimțată o zdrobește rapid și o mănâncă în zbor. Își prinde prada aproape întotdeauna și nu ratează nimic. Se numără printre cei mai experți vânători de pe glob. Nici rechinii, nici alte animale de pradă nu reușesc să își prindă prada întotdeauna și mai ratează uneori, însă libelula nu ratează. Ea are precizie și rapiditate, dar s-ar părea că este împinsă și de foame. Libelula are un apetit uimitor. Mănâncă într-una și îi este foame mereu. O singură libelulă poate mânca într-o zi până la 40 de muște și sute de țânțari.
Libelula poate zbura în orice direcție și este o foarte bună zburătoare. Este o insectă puternică. Majoritatea ating viteze de 15 km/oră. Există și libelule care pot atinge 30-54 km/oră. Libelulele se numără printre cele mai rapide insecte zburătoare. Pot zbura și în plan vertical, se pot opri și pot staționa în aer, exact ca un elicopter. Pot plana în zbor chiar mai mult de un minut, timp în care își pot mânca liniștite prada fără să se oprească, după care își continuă zborul și sunt gata să atace altă pradă. Unele libelule migrează, deci parcurg distanțe foarte mari.
Libelulele se înmulțesc prin ouă pe care le depun pe suprafața apei sau pe tulpinile plantelor acvatice. Ouăle se transformă în nimfe. Nimfele trăiesc în apă și se hrănesc cu mici animale acvatice pe care le pândesc și le atacă cu o precizie uimitoare. Nimfele nu au aripi, dar pot trăi în această stare până la cinci ani. Libelula trăiește mai mult în stare de nimfă, în apă, decât în stare de adult, la suprafața apei. După ultima ei năpârlire, nimfa iese din apă și într-o singură noapte devine adult și începe să zboare. Ca adult mai trăiește doar câteva săptămâni, cel mult un an.
Libelulele pot fi întâlnite în toată lumea în zona temperată și tropicală, dar numai pe lângă ape și în zonele mlăștinoase, zone în care trăiesc și țânțarii, hrana lor preferată. Noi suntem recunoscători libelulelor pentru că ne scapă de țânțarii care sunt transmițători de boli, motiv pentru dorim ca libelulele să trăiască pe lângă casa noastră că ne sunt de mare ajutor.
Navigare în articole
Porcul furnicar – excelent săpător de vizuini. Curiozități și superlative.→