Lacul Nyos, situat în vestul statului african Camerun, este un lac de crater situat într-o zonă vulcanică. Are lungimea de 2 kilometri, lățimea de 1,2 kilometri și adâncimea de 208 metri. Acesta este lacul, renumit pentru explozia de dioxid de carbon, care a ucis în câteva minute oamenii și animalele din jurul lui.
În seara zilei de 21 august, în anul 1986, în jurul orei 21, pe neașteptate, din Lacul Nyos au ieșit sute de mii de tone de dioxid de carbon care au dat naștere unui nor toxic ce s-a răspândit cu viteză foarte mare (100 km/oră) în jurul lacului. În câteva minute oamenii și animalele din satele situate în jurul lacului au murit asfixiați. Se estimează că au murit atunci circa 1700 de oameni, 3500 de animale domestice și toate animalele sălbatice aflate în preajma lacului.
Această tragedie s-a produs din cauză că dioxidul de carbon fiind mai greu decât aerul nu s-a ridicat în atmosferă, ci a rămas la suprafața pământului eliminând oxigenul din atmosfera joasă. Așa că oamenii și animalele din jur au murit asfixiați din cauza lipsei de oxigen.
Nyos fiind un lac vulcanic, situat în craterul unui vulcan stins, s-ar părea că prin crăpăturile scoarței mai ieșeau în el gaze vulcanice din adâncul pământului. În mod normal gazele vulcanice sunt ținute în adâncul lacului, pe fundul lui, de cantitatea enormă de apă, căci lacul este destul de adânc (208 metri). Se presupune că a existat un cutremur care a declanșat explozia sau a existat o erupție vulcanică de proporții mici, care a aruncat gazele la suprafață.
Din anul 2001 există niște conducte care colectează bioxidul de carbon de pe fundul lacului Nyos și îl eliberează treptat în atmosferă, ca să nu se mai adune mult gaz la un loc și să nu mai existe pericolul de explozie. Tragedia care s-a produs acolo, la lacul Nyos, a fost cauzată de explozia de gaze.
Acest gen de dezastre naturale, pot să nu ne pună viața în pericol dacă oamenii își iau măsurile de siguranță și nu își fac locuințe în prejma zonelor vulcanice, nici în apropierea conurilor vulcanilor stinși. Nu se știe niciodată dacă un vulcan considerat stins nu începe să erupă din nou. În urma unui cutremur se pot ivi noi fisuri și crăpături în muntele vulcanic, care de fapt, este conul de lavă solidificată ca urmare a numeroaselor erupții vulcanice.
Există pe planeta noastră o sumedenie de lacuri vulcanice în craterele vulcanilor stinși și unele dintre ele au pe fundul lor înmagazinate cantități mari de dioxid de carbon. Aceste lacuri sunt adevărate ”bombe naturale” dacă se acumulează în adâncurile lor dioxid de carbon în cantități foarte mari. Dacă lacul este suprasaturat în dioxid de carbon, el poate fi eliberat foarte ușor de pe fundul lacului, fie de un cutremur, fie de o alunecare de teren și atunci dezastrul se produce rapid.
Oamenii de știință explică pericolul pe care-l prezintă magma fierbinte din scoarța pământului care eliberează dioxid de carbon, metan și alte gaze care în loc să ajungă în atmosferă terestră și să se împrăștie, din cauză că sunt grele, mult mai grele decât oxigenul, sunt înmagazinate în apele de pe fundul lacului. Dacă ar exista curenți verticali care să producă o circulație a apei și să scoată cu regularitate dioxidul de carbon afară din lac, pe măsură ce iese din adâncul pământului, nu ar fi nici un pericol. Faptul că nu există curenți verticali în apele multor lacuri din zona caldă a globului, aceasta face să se adune pe fundul lacurilor cantități enorme de dioxid de carbon și de alte gaze, iar pericolul exploziei există. Aceste lacuri se cunosc, iar cercetătorii le țin sub observație și prin sisteme de conducte încearcă să le ”dezamorseze„. După tragedia care s-a întâmplat în anul 1986 cu Lacul Nyos s-au instalat conducte în toate lacurile de acest gen și sperăm că nu vor mai exista astfel de explozii.
Navigare în articole
Pupăza – frumoasa pasăre cu casa murdară→