Rozmarinul (Rozmarinus officinalis) este o plantă aromată, veșnic verde, ce provine din zona mediteraneeană. Este supranumit și „Roua mării” pentru că crește în apropierea mării sau poate pentru că este o plantă parfumată, cu iz discret și plăcut. S-a adaptat foarte bine și la condițiile țării noastre, mai ales în regiunile sudice. Dacă îl protejăm iarna îl putem avea în grădină an de an.
Rozmarinul crește sub formă de tufă. Are ramuri subțiri dar lemnoase și rezistente, cu multe ramificații. Poate ajunge până la 1,5 metri înălțime, dar se întâlnesc și specii târâtoare. Frunzele sunt mici, subțiri și alungite, ca niște ace cu perișori fini pe partea inferioară. Florile sunt mici de culoare violet-albastră. Rozmarinul nu este o plantă pretențioasă. Udatul nu e important, iar iarna putem să nu-l udăm deloc. Are nevoie de lumină. Se înmulțește prin butași, dar și prin semințe, care se seamănă primăvara și se obțin răsaduri. Poate fi cultivat și în ghiveci, dar are nevoie de un ghiveci mai mare. Dacă folosim rozmarinul pentru ceai este bine să evităm substanțele chimice. Mranița (un gunoi de grajd foarte descompus) este un îngrășământ foarte bun.
Mulți oameni cultivă rozmarinul în grădinile lor, pentru că oamenii știu că țânțarii fug de mirosul lui puternic și astfel îl folosesc ca remediu contra țânțarilor și a omizilor. Rozmarinul este o sursă bună de fier, magneziu, calciu, vitamina B6, vitamina A, Vitamina C și datorită proprietăților sale are un rol important în combaterea diferitelor boli și ajută la menținerea sănătății generale.
Rozmarinul este folosit din cele mai vechi timpuri în medicină și în bucătărie pentru aromarea diferitelor preparate culinare. Încă din antichitatea se cunoșteau proprietățile lui benefice pentru organismul uman și era folosit pentru susținerea sistemului imunitar și îmbunătățirea memoriei. Rozmarinul se folosește atât în stare proaspătă cât și uscată, sub formă de pulbere, tincturi sau uleiuri esențiale (doar extern).
În prezent rozmarinul are multiple utilizări:
- Este folosit în medicină datorită multiplelor sale proprietăți hepatoprotectoare, antifungice, antioxidante, antiseptice, antitumorale, anticoagulante și diuretice. Rozmarinul poate trata o sumedenie de afecțiuni. Ajută la circulația sângelui, la vindecarea rănilor, contribuie la reducerea stresului, stimulează bila, contribuie la reducerea căderii părului și previne calviția, îmbunătățește calitatea somnului, îmbunătățește memoria și susține sistemul imunitar. Este folosit în artrita reumatoidă și reduce durerile musculare, dar persoanele cu pielea sensibilă este bine să folosească uleiul esențial cu prudență, iar femeile însărcinate să nu-l folosească deloc, pentru că poate provoca avortul. Înainte de a utiliza diferite preparate pe bază de rozmarin, este recomandat un consult medical deoarece poate interacționa cu anumite medicamente.
- Apa de rozmarin revigorează tenul și are efect relaxant în baie.
- Rozmarinul este folosit în industria parfumurilor și în industria cosmetică la prepararea săpunului, a cremelor și a diferitelor produse cosmetice. Se vorbește foarte mult despre apa de Ungaria care este un parfum alcoolic obținut din rozmarin și care așa cum susțin unii cercetători are puterea de a reîntineri.
- Rozmarinul este folosit în bucătărie și intră în categoria celor mai folosite mirodenii, deoarece oferă o aromă plăcută mâncărurilor. Se folosește la aromarea multor mâncăruri de legume, pește și carne. Cartofii cu rozmarin sunt delicioși.
- Rozmarinul este folosit în cosmetică sub formă de uleiuri esențiale pentru masaje.
- Este folosit în aromoterapie datorită mirosului plăcut.
- Este folosit sub formă de ceai deoarece este diuretic.
Datorită multiplelor beneficii pe care le oferă pentru menținerea sănătății organismului uman, mulți consideră rozmarinul ca fiind o plantă magică, mai ales că ultimele cercetări au scos la iveală faptul că rozmarinul încetinește răspândirea celulelor leucemiei.
Navigare în articole
Pupăza – frumoasa pasăre cu casa murdară→