Pe măsură ce vremea se schimbă și zilele se micșoreze devenind tot mai reci, iar nopțile se măresc și animalele au timp din ce în ce tot mai puțin pentru a-și căuta hrana, ele știu că se apropie vremea rea, cu geruri mari, anotimp pe care noi îl numim iarnă. Animalele nu au noțiunea de iarnă și de vară, dar știu de la părinții lor și s-au convins din propria lor experiență că vara este favorabilă vieții lor, pentru că au timpul necesar să își caute hrana, să se înmulțească și să își crească puii, însă iarna nu este favorabilă vieții lor, pentru că nu le oferă condiții bune de viață.
Iarna este perioada din an în care viața animalelor devine mai grea, iar multe dintre ele care nu reușesc să reziste la temperaturile extrem de scăzute, intră în hibernare, într-un fel de amorțeală. În corpul lor încep să aibă loc unele schimbări. Hormonii din corpul animalelor declanșează instinctul de pregătire pentru iarnă. Fiecare animal se pregătește în felul lui pentru iarnă.
Simțurile le-au fost dăruite de Dumnezeu tuturor animalelor, au fost deja „sădite” în ele, în firea lor. Fiecare animal are propriile lui simțuri și se poate adapta și la condiții mai grele de viață pentru a supraviețui. Așa se explică faptul că unele animale încep să se adune în turme sau în cârduri pentru a migra și părăsesc locurile care nu le mai oferă condiții favorabile de viață, deoarece nu pot supraviețui fără hrană, dacă totul se usucă în jurul lor și pământul nu mai are covorul lui vegetal care să le hrănească. În condițiile deosebit de grele ale iernii existente în zona temperată și subpolară, multe animale din emisfera nordică migrează spre sud, iar cele din emisfera sudică migrează spre nord, spre zonele cu climă mai caldă, unde găsesc hrana necesară.
De exemplu renii și elanii migrează, pentru că sunt animale erbivore și iarba se usucă, totul se acoperă cu zăpadă, iar ei nu mai au cu ce să se hrănească. Unele animale, rămân în aceleași locuri, dar își pregătesc adăposturi pentru iarnă în care încep să adune provizii ca să aibă ce mânca. Există și animale care își pregătesc adăposturi pentru iarnă, dar nu își adună provizii, căci ele hibernează, intră într-o stare de somn în care funcțiile organismului se reduc foarte mult și temperatura corpului scade. De exemplu, urșii dorm 3 luni.
Sunt și animale care își continuă viața lor normală chiar și în condițiile deosebit de vitrege ale iernii polare și se adaptează acestor condiții mai grele. Spre sfârșitul verii, când simt ele că zilele încep să se micșoreze și nopțile să se mărească, pentru că într-adevăr au și animalele simțurile lor și simt, ele încep să se hrănească mai mult și astfel adună un strat foarte gros de grăsime pe sub piele, care le va ține de cald și le va apăra de frig. În felul acesta ele rezistă chiar și la gerurile mari, dar își schimbă și „îmbrăcămintea” și se îmbracă într-o „haină mai groasă”, cu păr mai lung și mai des. Multe dintre animale își schimbă și culoarea blănii și împrumută culoarea mediului înconjurător, pentru ca în felul acesta să se poată proteja de prădători.
Multe animale se îmbracă în alb, împrumutând astfel albul zăpezii din jur ca să se poată camufla mai bine și să nu fie văzute de dușmani, dar nici de animalele pe care le vânează ele și care reprezintă hrana lor. Cea mai bună „îmbrăcăminte” care le camuflează perfect, este cea care se schimbă în funcție de anotimp, împrumutând culoarea mediului înconjurător.
Iată câteva exemple de animale care își schimbă blana după anotimp și la care se pot vedea adaptări spectaculoase:
- Vulpea arctică
– vara are blană scurtă și subțire de culoare maro deschis sau maro spre galben
– iarna are blană deasă și albă (vezi imaginea)
- Iepurele
– vara are blană gri sau maronie
– iarna are blană albă
- Hamsterul siberian
– vara are blană maronie sau gri
– iarna are blană deasă și albă
- Hermelina (hermina)
– vara are blană maro-roșcată
– iarna are blană albă și doar vârful cozii mai rămâne negru
- Lemingii gulerați
– vara au blană gri, cu dungă neagră și subțire pe spate
– iarna au blană albă
- Caribuul lui Peary
– vara are blană maronie
– iarna are blană albă
- Leopardul de zăpadă
– vara are blană maro cu pete negricioase
– iarna are blană de culoare alb cenușiu, cu pete mai închise la culoare, fiind adaptat perfect la crestele stâncoase acoperite de zăpezi din Munții Asiei Centrale
- Căpriorul din România
– vara are blană de culoare roșu-brun
– iarna are blană cenușie
Acestea sunt doar câteva dintre animalele care iarna își schimbă culoarea blănii în alb sau într-o altă culoare mai deschisă, împrumutând astfel culoarea mediului înconjurător pentru a se camufla și pentru a se ascunde mai bine. Condițiile diferite de viață pe care le oferă anumite ecosisteme au determinat organismele viețuitoarelor care trăiesc în acele zone să se pregătească din vreme pentru a face față schimbărilor și astfel multe dintre ele își dezvoltă ”mecanisme” de supraviețuire, unele dintre ele într-adevăr foarte spectaculoase. A-ți schimba blana de la un anotimp la altul este într-adevăr o adaptare spectaculoasă. Fiecare specie de animale are propriile adaptări pentru a supraviețui chiar și în condiții mai grele.
Navigare în articole
Pupăza – frumoasa pasăre cu casa murdară→