Fiecare animal dispune de mijloacele lui de autoapărare care îl salvează din primejdii. Dacă deschidem paginile Marii Cărți a Naturii, rămânem surprinși de faptul că fiecărui animal i-a dăruit Creatorul Suprem metoda lui de autoapărare ca să poată supraviețui într-o lume în care ființele vii au și prieteni, dar au și dușmani. Cum va putea un animal să distingă prietenii de dușmani și să găsească întotdeauna drumul cel bun care-l ajută să supraviețuiască? Toate animalele sunt înzestrate cu modalități de autoprotejare și sisteme de apărare. Toate dispun de abilități ce le ajută să supraviețuiască. Multe dintre modalitățile de apărare, cu care sunt înzestrate animalele, ne uimesc prin înțelepciunea și varietatea lor nemaiîntâlnită. Exemplele sunt nenumărate. Putem alege câteva dintre ele:
- Termitele, un fel de furnici, care trăiesc în Africa, Australia și America Centrală, pentru a se apăra de dușmani, folosesc un sistem de apărare atât de ingenios, încât rămâi uimit. Dacă mușuroiul lor este atacat de inamici (păianjeni, gândaci sau alt fel de prădători), ele îi resping emanând o substanță chimică foarte urât mirositoare și foarte grețoasă, care-i pune pe fugă rapid. Este atât de puternic acest „spray natural” pe care-l pulverizează termitele prin partea din față a capului lor, încât aceia dintre inamici, care nu reușesc să se retragă mai repede, sunt cuprinși de amețeală sau chiar pot să și moară. Iată niște animale care în lupta lor pentru a-și apăra casa (mușuroiul) lor, folosesc „arme biologice”.
- Lupul de pământ, numit și lupul tuku, este un animal carnivor asemănător cu hiena, deci puțin mai mic decât un câine (vezi imaginea). Trăiește în estul și sudul Africii în zonele de deșert și semideșert. Ziua stă ascuns în vizuina săpată în pământ, iar noaptea iese la vânătoare. La rândul lui este vânat și el de alte animale carnivore mai mari și mai puternice decât el. Ca sistem de apărare, în afară de fugă, se mai folosește și de armele cu care l-a înzestrat Creatorul Suprem. Își zburlește coama, ia o poziție înfiorătoare și aruncă spre dușman din glandele lui anale, secreții foarte urât mirositoare și deosebit de scârboase, exact cum fac și termitele. Iată și un mamifer care dispune de o „armă biologică”. Dacă este nevoit, lupul de pământ se ridică și la luptă, căci are colți foarte ascuțiți și puternici și poate să lupte cu cei care atentează la viața lui.
- Broasca râioasă, întâlnită în zonele de dealuri și câmpii din Europa Centrală și Sudică, din Asia Centrală și de Vest, este un animal deosebit de folositor pentru agricultură. Ea ne apără culturile de insectele dăunătoare, căci acestea reprezintă hrana ei de bază. La rândul ei are și ea dușmanii ei de care se apără printr-un sistem de apărare foarte avansat. Pe piele are o otravă mucilaginoasă, de formă vâscoasă, produsă de glandele secretoare ale pielii ei și care-i ține pe dușmani la distanță, căci este destul de puternică. Există broaște în America de Sud care au pe pielea lor o otravă atât de puternică încât reușesc să paralizeze instantaneu orice pasăre care s-ar apropia de ele. În Columbia există o broască ce produce o otravă atât de puternică, încât poate ucide rapid chiar și un om, dacă o atinge măcar.
- Ariciul, micuțul animal îndrăgit de toți copiii, are un sistem de apărare foarte interesant. Când se simte în primejdie se strânge în interiorul lui și se transformă rapid într-o mingie vie, acoperită de mii de țepi ascuțiți și deși. Iată o adevărată pădure de sulițe ascuțite, de care nu se poate apropia nimeni. Acesta este încă un ingenios mod de autoapărare!
- Porcul furnicar, un excelent săpător, întâlnit la sud de Deșertul Sahara, în partea de est și de sud a Africii. Dacă este atacat de o hienă sau de un alt animal de pradă, în câteva secunde poate săpa o groapă de jumătate de metru în care să se ascundă. Cu labele din față care au gheare foarte mari și puternice, ca niște cazmale, sapă pământul cu o viteză uimitoare. Cu labele din spate, asemănătoare unor lopeți, aruncă pământul înapoi în fața agresorului. Până se împrăștie țărâna și agresorul poate deschide ochii, el deja se află la loc sigur sub pământ, iar prădătorul rămâne uimit neștiind unde și cum a dispărut prada pe care deja o înhățase. Porcul furnicar este un săpător incredibil de iute și această abilitate a lui de a săpa vizuini și galerii pe sub pământ i-a salvat viața de multe ori. Iată de ce metode de apărare dispun unele animale!
- Țiparul electric este un pește care poate fi întâlnit în fluviile Amazon și Orinoco, din America de Sud. Acest pește este înzestrat cu 3 organe electrice care pot produce descărcări electrice de până la 700 V. Vai de cel care se apropie de el. Animalele mici sunt electrocutate rapid și mor pe loc, oamenii și animalele mai mari sunt doar amețite, însă până își revin din amețeală, țiparul s-a pus deja la adăpost și a scăpat cu bine de atacatori.
Iată numai câteva din mulțimea de metode ingenioase de autoapărare întâlnite la animale. Fiecare făptură se apără într-un anumit fel. Dacă cercetăm mijloacele de autoapărare ale diferitelor specii de animale, vom descoperi în spatele lor Înțelepciunea Supremului Creator care a înzestrat fiecare făptură cu cele necesare supraviețuirii. Chiar și numai din aceste câteva exemple putem să înțelegem că într-adevăr Dumnezeu are grijă de toate făpturile Sale și ne îmbrățișează părintește pe toți.
Navigare în articole
Curiozități, tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae→