Pasărea grădinar este una dintre cele mai neobișnuite păsări, care ne uimește prin ritualul ei de împerechere, prin modul amuzant, dar și foarte galant, în care își atrage partenera construindu-i o grădină și o colibă. Este numită „pasărea grădinar” din cauza obiceiului pe care îl au masculii de a amenaja grădini sub forma unor mini parcuri, cu umbrare și colibe în interiorul lor, pe care le împodobesc foarte frumos, doar cu scopul de a atrage astfel o femelă, care să-i devină parteneră. Numele acestei păsări este ”Amblyornis inornata”, dar toată lumea o cunoaște cu numele ei popular de „pasărea grădinar”. Trăiește în insula Noua Guinee și în insulele din jurul Australiei.
Pasărea grădinar este înrudită cu pasărea paradisului, dar nu are penele la fel de frumoase și de spectaculoase. Masculii au penele de culori diferite, au moț pe cap și sunt mai frumoși, însă femelele sunt de culoare brună sau gălbuie, în funcție de specia din care fac parte. Ca mărime, aceste păsări pot fi comparate cu porumbeii, căci ating frecvent lungimea de 25 de centimetri. Se hrănesc cu fructe și semințe, iar uneori și cu insecte.
Cercetătorii sunt de părere că această specie de păsări este cea mai complexă privind comportamentul și preocuparea masculilor de a plăcea femelelor și de a le atrage prin ceea ce știu ei să facă. Reușesc într-adevăr să le impresioneze, căci masculii sunt renumiți în construcția de mini grădini, adevărate parcuri, care au și umbrare sau colibe, care te invită să le vizitezi. Acestea sunt doar simple construcții, menite să atragă femela și servesc doar ritualului de împerechere, căci cuibul unde vor locui și-l fac în copac la loc sigur sau ascuns bine prin tufișuri, nicidecum jos, pe iarbă și expus privirilor tuturor. Tocmai prin asta reușesc aceste păsări să ne uimească, pentru că ele preferă să muncească timp foarte mult, să adune materialul necesar amenajării acestor mini grădini care au ca scop doar să impresioneze și să atragă femela, care le va deveni parteneră.
În perioada de împerechere, masculii devin adevărați constructori și artiști vrednici de invidiat. Mai întâi ei aleg un loc mai deschis printre copaci, pe care-l curăță de frunze și de crengi și îl pregătesc pentru grădina pe care o vor construi. Apoi încep să își adune foarte multe crenguțe, pe care le cară în cioc și le așază ordonat într-o grămadă (vezi imaginea de la sfârșitul acestui articol). După ce și-au adunat tot materialul necesar încep să înfigă crenguțele în pământ sub formă de grădină sau de umbrar sau de colibă, depinde ce construcție vor ei să facă. Masculul din imaginea prezentată la începutul acestui articol a construit un frumos umbrar, dar a adunat și multe pietricele și fel de fel de capace și obiecte viu colorate, cu care a împodobit grădina din jurul umbrarului, ca să o facă atrăgătoare.
În fiecare zi masculul mai adaugă câte ceva la frumoasa lui construcție. El împodobește și împrejurimile din jurul umbrarului cu diferite obiecte care atrag atenția și ies puternic în evidență: scoici, melci, cioburi, capace de plastic, fel de fel de obiecte cât mai divers colorate, pene, oase, fructe, flori, pe care le rearanjează continuu, să pară cât mai atractiv. Dacă este vreun loc gol îl căptușește cu mușchi. Masculul nu stă nici o clipă degeaba și mereu mai adaugă câte ceva, până când se va găsi o femelă căreia să-i placă ce a construit și să rămână cu el.
Pasărea grădinar este un mare artist, căci are un gust al culorilor foarte dezvoltat. Aranjează florile sau fructele sau penele de aceeași culoare la un loc, altele de altă culoare în alt loc sau le alternează căci se pricepe să le asorteze și nu le pune la întâmplare. Totul este aranjat cu grijă. Sunt foarte pricepuți în a face diferite aranjamente interesante dar și frumoase. Sunt atenți la detalii și foarte grijulii. Le place ca totul să fie mereu proaspăt și nu lasă fructele și florile să se ofilească. Le schimbă continuu. Femelele vin în vizită când totul este gata și cercetează totul foarte atent. Dacă vreuneia îi place ce vede rămâne, dacă nu-i place pleacă mai departe să viziteze alte construcții și alți masculi. Sunt și unele care, după ce au plecat și au văzut mai multe grădini, se întorc la cea care le-a plăcut lor cel mai mult. Iată un criteriu de selecție foarte interesant!
Ritualul de împerechere nu are loc decât dacă femela alege să rămână acolo. În timp ce femela vizitează grădina, umbrarul sau coliba și privește foarte atent totul, masculul dă pentru ea un adevărat spectacol. El dansează și cântă în timp ce ea „inspectează” grădina, oprindu-se la diferite obiecte și chiar gustând din fructele aranjate artistic. Tot ce a construit masculul are un singur scop, să impresioneze femela și să o atragă, să o facă să-i placă și să rămână cu el. Iată ce mod galant și foarte plăcut, de a atrage o parteneră, pe care nu te aștepți să-l întâlnești la niște păsări!
Aceste grădini, mini parcuri, umbrare și colibe sunt folosite doar pentru ritualul de împerechere, ca locuri de joacă, după care ei le părăsesc și își aleg un loc pentru cuibul pe care îl vor construi împreună. Când cuibul este gata femela depune 1-3 ouă, pe care le clocește timp de 12-15 zile. După 2-3 luni puii ajunși la maturitate își iau zborul din cuib și… devin independenți. Nu putem să nu admirăm aceste păsări grădinari pentru comportamentului lor. Preocuparea masculilor de a plăcea femelelor și de a le arăta prin construcțiile făcute de ei, priceperea și abilitatea lor, este vrednică de laudă. Frumos comportament! Iată niște păsări care ne pot oferi lecții de viață și de la care avem ce învăța!
Navigare în articole
Pupăza – frumoasa pasăre cu casa murdară→