Macacul este o specie de maimuțe foarte răspândită în întreaga lume. Face parte din primatele superioare și aparține familiei Cercopithecinae. Macacii sunt animale arboricole de dimensiuni medii. Trăiesc în Asia de Sud, în sud-estul Asiei și în insulele din estul Asiei, în Africa de Nord și în sudul Europei, dar numai în zona Gibraltar.
Rhesus Macaca mulatta, este una dintre cele mai cunoscute specii de maimuțe din Lumea Veche. Ei locuiesc într-o foarte mare varietate de habitate, de la pajiști la zone aride și împădurite (vezi imaginea). Cele mai multe specii de macaci trăiesc în pădurile tropicale, chiar și în zonele mlăștinoase, în pădurile de mangrove, în pădurile galerii de pe lângă ape și în general în pădurile de palmieri.
Corpul macacilor atinge înălțimea de 41-64 centimetri și pot cântări până la 7 kilograme. Femelele sunt ceva mai mici și mai slăbuțe, dar ajung și ele pe la 5 kilograme. Au fața lipsită de păr și urechi mari. La nivelul obrajilor au niște pungi în care pot stoca mâncarea dacă se grăbesc și nu au timp suficient să mănânce sau se simt amenințați și trebuie să fugă. Atunci înfulecă repede mâncarea și o stochează în gură la nivelul obrajilor.
Macacii sunt animale omnivore și au o hrană foarte variată. Mănâncă broaște, crabi, moluște, păsări mici, puii și ouăle lor, fructe, semințe, flori, frunze, rădăcini, rod și scoarța copacilor dacă nu au ce mânca. Dau iama și prin satele și orașele din apropierea pădurilor și caută resturi alimentare prin tomberoane. Intră și în lanurile de orez.
Macacii trăiesc în grupuri (cete) de 10-30 de membrii. Fiecare grup este condus de cel mai bătrân și mai experimentat dintre ei. Comunică între ei printr-o mare varietate de sunete pe care le scot din gură. Comunică și prin gesturi, expresii faciale și atingere. Sunt sociabili și jucăuși, dar sunt foarte gălăgioși.
Sunt animale poligame. După o gestație de 165 de zile femela naște un singur pui pe an, pe care îl crește cu dragoste și are grijă de el, cu toate că întreaga comunitate ajută la creșterea puilor. Puii la naștere au deja păr pe ei și cresc destul de lent. Abia la 6 ani masculii ating maturitatea sexuală, iar femelele la 4 ani.
Viața macacilor este plină de curiozități, dar și de amuzamente. De exemplu, macacii care trăiesc în centrul Japoniei, în munții din Parcul Jigokudani fac băi termale și își încep ziua cu o baie caldă și relaxantă. Se joacă în apă, se purică, chiar și dorm în izvoarele cu apă caldă. Macacii au descoperit aceste plăceri, imitându-i pe omeni. Când ies din baie, puii se ascund în blana caldă a mamelor lor. Aceste scene fac deliciul turiștilor. Alte specii de macaci, care trăiesc în zonele Japoniei în care iarna cad zăpezi, se bat cu bulgări de zăpadă și se joacă și ei la fel cum se joacă și copiii noștri. Este amuzant felul în care fac bulgării și îi aruncă în alte maimuțe sau îi rostogolesc prin zăpadă și fac ditamai bulgării de mari. Nu știu să pună bulgării mari, unul peste altul și să facă și ei „oameni de zăpadă” așa cum facem noi. Asta nu știu să facă!
La circa 600 de kilometri de Tokio, într-o zonă muntoasă, pentru a evita zăpada abundentă, care depășea înălțimea lor, mai mulți macaci s-au deplasat în șir, suspendați de cablurile existente în acea zonă, care traversau o vale foarte largă, făcând echilibristică la înălțime și nu a căzut nici unul dintre ei. Scena a fost filmată de cei care i-au văzut și a fost preluată de rețelele de socializare.
Pentru că macacii au o istorie comună cu a oamenilor și sângele lor se aseamănă cu sângele uman, ei sunt folosiți pentru diferite cercetări medicale și științifice. De-a lungul anilor au avut un rol important în descoperirea vaccinurilor. Macaci au unele obiceiuri asemănătoare cu ale noastre. Spre bătrânețe, macacii se izolează de restul comunității și încep să-și ducă viața într-un grup mai restrâns, preferându-i pe cei care sunt cei mai apropiați lor, la fel ca oamenii.
Navigare în articole
Foarfeca bălții – o plantă ferăstrău de o duritate uimitoare→