Cu ocazia marii sărbători a Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, zi numită în popor și Bobotează, vă oferim câteva citate referitoare la această mare sărbătoare și mare Praznic Împărătesc. Citatele despre Bobotează se referă la Botez în general și la Botezul Domnului Iisus Hristos în mod special. Unele dintre citate aparțin marilor scriitori, altele sunt fragmente din diferite lucrări scrise de mari personalități ale vieții creștine. Vă dorim lectură plăcută!
- Când veneau cele două ajunuri, câte 30-40 de băieți fugeam înaintea popii de rupeam omătul de la o casă la alta și la Crăciun nechezam ca mânjii, iar la Bobotează strigam chiraleisa (Doamne miluiește) de clocotea satul.
(Ion Creangă ”Amintiri din copilărie„) - Ieri un popă rumen mi-a venit în casă
Și din căldărușe mi-a uitat pe masă
Un sfios și galben fir de busuioc…
Busuioc cucernic, busuioc de-acasă.
(Octavian Goga ”Boboteaza” prima strofă) - Dacă accepți că botezul ne încorporează în trupul mistic al lui Hristos, în ADN-ul Divin, atunci poți spune că Sfântul Duh este prezent în fiecare din noi, și că avem astfel capacitatea unei depline mântuiri ori transformări.
(Thomas Keating) - Biserica nu utilizează ritualul botezului pentru a aduna pentru ea însăși un sporit număr de membri, ci pentru a consacra ființa umană lui Dumnezeu și a da fiecărei persoane botezate Darul Divin al nașterii din partea lui Dumnezeu.
(Hans Urs von Balthazar) - Copii ai Botezului, copii fără pată, v-ați îmbrăcat în foc și în duh. Păstrați haina pe care ați îmbrăcat-o în apa Botezului!
(Sf. Efrem Sirul) - Această mântuire prin apă închipuia Botezul, care vă mântuiește astăzi și pe voi, nu ca ștergere a necurăției trupului, ci ca deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos.
(Apostolul Petru 3,21) - Ioan boteza în pustie, propovăduind botezul pocăinței întru iertarea păcatelor. Și propovăduia zicând: vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apă, El însă vă va boteza cu Duh Sfânt. Și în zilele acelea, Iisus a venit din Nazaretul Galileii și S-a botezat în Iordan de către Ioan. Și îndată, ieșim din apă a văzut cerurile deschise și Duhul ca un porumbel coborându-se peste El. Și glas s-a făcut din ceruri: ”Tu ești Fiul Meu cel iubit, întru tine am binevoit.
(Apostolul Marcu 1,4 și 1,7-11) - Botezul lui Ioan este numit botezul pocăinţei (Matei 3, 1-11). Acest botez a fost introductiv şi conducea pe cei botezaţi la pocăinţă şi la credinţă în Hristos. Iată ce spune Sfântul Ioan Botezătorul: ”Eu vă botez pe voi cu apă, dar Cel ce vine după mine vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc” (Matei 3, 11; Luca 3, 16). Aşadar, Ioan pregătea şi curăţa mai dinainte cu apă, în vederea venirii Duhului Sfânt. Cu acest botez Însuşi Mîntuitorul nostru Iisus Hristos S-a botezat de către Ioan (Matei 3, 13-17; Marcu 1, 9-11). Hristos S-a botezat în Iordan nu că avea nevoie de curăţire, ci pentru că Şi-a luat asupra Sa curățirea noastră.
(Părintele Ilie Cleopa) - Toți sunteți fii ai lui Dumnezeu prin credință în Hristos Iisus. Căci câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați îmbrăcat.
(Apostolul Pavel ”Epistola către Galateni 3,26-27) - Nu s-a ridicat între cei născuți din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul; totuși cel mai mic în Împărăția Cerurilor este mai mare decât el.
( Apostolul Marcu 11,11) - Și acum de ce zăbovești? Sculându-te, boteză-te și spală-ți păcatele, chemând numele Lui (numele lui Iisus Hristos).
(Apostolul Pavel ”Fapte 22,16) - Părintele Ioan Gură de Aur, zice că Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat. Iar cum că mulţi nu-L cunoşteau şi nu ştiau cine era, să ascultăm pe Botezătorul Ioan care spune: ”Se află în mijlocul vostru Acela pe Care nu-L ştiţi” (Ioan 1, 26). Dar pentru ce să ne mirăm că ceilalţi nu-L cunoşteau, când însuşi Botezătorul nu-L cunoştea până în ziua aceea? Căci zice: ”Şi eu nu-L ştiam pe El, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: peste Care vei vedea Duhul coborându-Se şi rămânând peste El (Ioan 1,33), Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt”.
(Părintele Ilie Cleopa) - Botezul Domnului se mai numeşte şi ”Arătarea Domnului” sau ”Epifanie. Iată ce spune Sfântul Ioan Gură de Aur în această privinţă: “Este necesar să arătăm dragostei voastre că nu este o singură Arătare a Domnului, ci sunt două arătări. Una este aceasta de acum care s-a împlinit la Botez, iar a doua este aceea care va să vină şi care se va face cu slavă mare la sfârşitul lumii“.
(Sf. Ioan Gură de Aur) - Apostol Pavel vorbind despre amândouă arătările Domnului, în Epistola către Tit spune despre arătarea cea de acum, de la Botez: ”Harul mântuitor al lui Dumnezeu s-a arătat tuturor oamenilor, învăţându-ne pe noi să lepădăm fărădelegea şi poftele lumeşti şi, în veacul de acum, să trăim cu înţelepciune, cu dreptate şi cu cucernicie” (Tit 2, 11-12). Despre arătarea cea viitoare, spune: ”Să așteptăm fericita nădejde şi arătarea slavei marelui Dumnezeu şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. (Tit 2,13)
(Apostolul Pavel ”Epistola către Tit”)
Navigare în articole
Citate celebre: Sfinții Apostoli Petru și Pavel→