Ziua de 6 decembrie este ziua Sfântului Nicolae, supranumit ”făcătorul de minuni”, unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății. În noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii își pregătesc ghetuțele și cizmulițele și le pun la ușă sau la fereastră pentru ca Moș Nicolae să le pună dulciuri și jucării în ele.
Cum s-a ajuns la acest obicei?
Tradiția își are originea în povestea vieții Sfântului Nicolae, care a devenit un personaj legendar datorită dărniciei sale. Pe măsura trecerii timpului au apărut o sumedenie de povești și legende referitoare la Moș Nicolae, încât oamenii sunt derutați și nu mai știu care este adevărul și dacă Moș Nicolae există cu adevărat sau nu a existat niciodată.
Moș Nicolae chiar a existat cu adevărat. Moș Nicolae de azi este Sfântul Nicolae care s-a născut în 15 martie 270 în portul Patara, provincia Lichia din Asia Mică dintr-o familie de creștini înstăriți. Încă de mic s-a văzut că va deveni sfânt când va fi mare și va duce o viață plăcută lui Dumnezeu, deoarece chiar de la naștere a supt doar din sânul drept al maicii sale și numai odată pe zi, iar miercurea și vinerea ținea post și nu sugea deloc. Rămas fără părinți din tinerețe și moștenind o avere considerabilă, și-a folosit averea ajutând oamenii săraci și bolnavi. Devenind episcop în Mira Lichiei a făcut atât de multe acte de caritate și de milostenie, încât i s-a dus vestea și în alte țări.
Este foarte cunoscută povestea reală a celor trei surori, pe care din cauza sărăciei, tatăl lor se gândea să le împingă spre prostituție. Fiica cea mare a fost salvată de Sfântul Nicolae, care s-a dus noaptea și a aruncat pe fereastra lor o pungă cu bani și la fel a făcut și pentru celelalte două surori. Ele s-au căsătorit și au dus o viață cinstită. Probabil că banii au căzut în încălțămintea fetelor sau pe șosetele lor, când i-a aruncat Sfântul Nicolae pe fereastră, iar ele au povestit această întâmplare neștiind cine le-a ajutat. S-a răspândit repede vestea aceasta și de atunci se știe că Moș Nicolae vine și pune daruri în încălțăminte. Era atât de darnic episcopul Nicolae și a ajutat atât de mulți oameni săraci încât s-a transformat într-un personaj legendar și peste ani a început să fie numit Moș Nicolae, cel care aduce daruri peste noapte.
Acest frumos obicei de a-i ajuta pe oamenii săraci a fost preluat și de alți oameni înstăriți, cu suflet darnic și milos, care au început să arunce și ei bani în curțile și în casele oamenilor sărmani. Obiceiul s-a răspândit și la celelalte popoare din jur și în toată Europa. Imigranții au dus acest obicei frumos și în America, iar în ziua de azi mulți oameni, din multe țări, păstrează această tradiție, ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie, în preajma praznicului Sfântului Nicolae, să se pună daruri în încălțămintea copiilor și să le ofere ajutoare oamenilor sărmani. Și noi românii păstrăm acest obicei. În ajunul Praznicului Sfântului Nicolae, copii își pregătesc încălțămintea, o curăță și o aranjează frumos la ușă sau la fereastră, pentru a primi daruri de la Moș Nicolae.
În ziua de Sfântul Nicolae, flăcăii din multe sate românești se adună în cete și își aleg gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
În țara noastră Sfântul Nicolae a devenit foarte cunoscut datorită dărniciei de care a dat dovadă pe tot parcursul vieții sale. Blândețea și mărinimia lui sufletească s-au revărsat în viața oamenilor în chip minunat și oamenii l-au considerat ca „făcător de minuni”. De fapt el împlinea Cuvântul lui Dumnezeu de a fi blând și milostiv. În semn de respect față de acest mare sfânt mulți părinți își botează copiii cu numele de Nicolae sau Nicoleta.
Navigare în articole
Sfântul Grigorie Decapolitul face minuni→