Imensul Deșert Sahara și minunile sale naturale, cum este Deșertul Alb din Egipt, sunt zone unde turiștii ajung foarte rar și de aceea rămân necunoscute. Egiptul este renumit prin piramidele sale, Sfinxul și vestigiile istorice din Valea Regilor, iar turiștii care vizitează această țară, se îndreaptă spre aceste zone.
Toată partea de vest a Egiptului de la malurile Nilului și până la granița cu Libia este acoperită de Deșertul Sahara. În această parte a Saharei se află Deșertul Alb. Este situat într-o mare depresiune, pe fundul căreia se află și oaza Farafra. La 45 de kilometri în nordul acestei oaze se întinde Deșertul Alb, pe o suprafață de circa 200 de kilometri pătrați. Acest deșert este o minune a naturii. Este o imensă zonă de un alb asemenea zăpezii. Ai impresia că a nins în Sahara, dar pe jos nu este zăpadă, ci calcar, care dă culoarea albă deșertului. Nisipul alb a provenit din erodarea rocilor calcaroase. Din loc în loc se ridică pietre și stânci cu forme dintre cele mai ciudate. Sunt formațiuni bizare din calcar și cretă, modelate de vânturile și furtunile de nisip. Ele sunt martori de eroziune și „vorbesc” despre puterea vânturilor alizee, vânturi uscate, care bat tot timpul anului.
Zona aceasta este foarte secetoasă. Se numără printre cele mai uscate zone de pe glob. Precipitațiile sunt rare. Cantitatea medie anuală de precipitații este cuprinsă între 0-5 milimetri, ceea ce este extrem de puțin. Au existat și ani întregi când nu a căzut nici o picătură de ploaie. Deșertul acesta nu este populat decât în oazele existente în depresiuni. Depresiunile fiind locuri mai joase, decât restul deșertului, fundul lor ajunge la pânza de apă freatică și apele subterane ies la suprafață. În unele oaze sunt lacuri destul de mari. În oaze crește vegetație, acestea fiind singurele locuri de verdeață din deșert. Vegetația luxuriantă a oazelor contrastează puternic cu pustietatea din restul deșertului.
Oazele sunt singurele locuri din deșert unde pot trăi oameni. Cei care locuiesc în oaze pot cultiva cereale, legume și diferiți pomi fructiferi. Obiceiurile și tradițiile oamenilor din aceste zone sunt diferite. Toată activitatea se desfășoară noaptea, căci ziua este imposibil să lucrezi din cauza căldurii sufocante. Oazele sunt singurele locuri în care se află sate și mici orașe. În oazele din apropierea Deșertului Alb există și mici hoteluri, în care puținii turiști, care se încumetă să ajungă până în aceste locuri, găsesc spații de cazare.
Deșertul Alb oferă imagini de neuitat, dar drumul până la el este greu de suportat, din cauza temperaturilor foarte ridicate, care în mod frecvent ating 44 grade C. Puținii turiști care vor să vadă imagini de o frumusețe inegalabilă, oferite de Deșertul Alb, la răsăritul sau la apusul soarelui, aleg să viziteze această zonă în perioada cuprinsă între lunile octombrie- martie. Atunci temperaturile sunt ceva mai suportabile, oscilând între 31-41 grade C. Acestea fiind lunile din an cu cele mai scăzute temperaturi.
La răsăritul și la apusul soarelui, când cerul devine roz sau portocaliu și lumina soarelui se proiectează pe stâncile calcaroase, atunci, ele deși sunt albe, se îmbracă în roz și portocaliu. Peisajul este atât de frumos încât ai impresia că te afli într-o lume de basm. Cine vizitează această zonă rămâne cu imagini de neuitat. În acest deșert nopțile sunt magnifice, căci neexistând nori pe cer, stelele strălucesc puternic, constelațiile se văd foarte clar, Luna dă lumină suficientă, încât nu mai este nevoie de lumină artificială. Totul se vede perfect. Noaptea, Deșertul Alb din Egipt este într-adevăr o minune a naturii. Este magic, deoarece totul pare ireal și ai senzația că te afli pe o altă planetă.
Navigare în articole
Porcul furnicar – excelent săpător de vizuini. Curiozități și superlative.→