Curiozitatea este că diamantul, cea mai scumpă piatră, este un fel de cărbune, dar un cărbune mai special, pentru că este un cărbune foarte pur, care arde fără să scoată fum și fără să lase cenușă.
Diamantele au apărut în scoarța pământului, în îndepărtatele ere geologice, în zonele vulcanice, cu erupții foarte puternice.
Carbonul aflat în magma (lava) vulcanilor a cristalizat sub formă de diamante în momentul erupțiilor deosebit de puternice, la temperaturi și presiuni foarte înalte.
Diamantele sunt cele mai scumpe dintre toate pietrele considerate pietre prețioase și sunt într-adevăr deosebit de frumoase și strălucitoare. Culoarea diamantelor este de regulă albă dar există și diamante galbene, verzi, bleu, roz, brune sau incolore.
Cel mai mare diamant din toate timpurile a fost diamantul numit CULLINAN, descoperit în Africa de Sud, care cântărea în stare brută 3106 carate și avea aproximativ 620 g.
Producția mondială de diamante naturale a atins cifra de 134 milioane carate ( în anul 2017), iar cele mai mari producătoare de diamante sunt:
- Republica Democrată Congo (19 milioane carate)
- Federație Rusă (18 milioane carate)
- Australia (14 milioane carate)
- Alți mari producători sunt: Africa de Sud, Zimbabwe, Botswana și Canada.
Navigare în articole
Porcul furnicar – excelent săpător de vizuini. Curiozități și superlative.→