Echinocțiul de primăvară, va fi în acest an pe data de 20 martie, la ora 11:01 (ora României) . Primăvara calendaristică începe la 1 martie, însă adevărata primăvară este primăvara astronomică și începe după echinocțiul de primăvară din 20 martie.
Datorită mișcării aparente a Soarelui pe sfera cerească, datorită și mișcării reale a Pământului nostru în jurul Soarelui, cât și datorită înclinării axei Pământului, în decursul unui an razele Soarelui nu luminează și nu încălzesc la fel întreaga suprafață pământească. Din această cauză zilele nu sunt egale cu nopțile și se formează anotimpuri, care se prezintă invers de la o emisferă la alta. Există însă două excepții.
Este vorba despre cele două echinocții: de primăvară și de toamnă. La echinocții, ambele emisfere pământești și cea nordică și cea sudică sunt luminate și încălzite la fel, datorită faptului că Soarele se află chiar deasupra Ecuatorului Terestru. În momentul echinocțiilor razele Soarelui cad perpendicular pe Ecuatorul Pământului și luminează la fel ambele emisfere pământești: cea nordică și cea sudică.
În acest moment al echinocțiului de primăvară, ziua este egală cu noaptea, iar lumina și căldura razelor solare se împrăștie în mod egal pe ambele emisfere ale Pământului. Va fi la fel și în emisfera nordică și în emisfera sudică, cu singura deosebire că, datorită înclinării axei Pământului, anotimpurile pe cele două emisfere se prezintă invers. Când în emisfera nordică la latitudinile țării noastre este primăvară, iar Polul Nord este luminat în întregime și este Ziua Polară care durează 6 luni, în emisfera sudică este exact invers. Polul Sud este în întuneric total și este Noaptea Polară care durează 6 luni, iar la aceleași latitudini ca cele ale țării noastre este toamnă.
Echinocțiile de primăvară și de toamnă sunt singurele momente din an în care razele soarelui cad perpendicular pe Ecuatorul Terestru și astfel cele două emisfere, cea nordică și cea sudică, sunt luminate și încălzite în mod egal. Un om aflat exact la Ecuator, dacă își ridică privirile în sus, spre cer, va vedea Soarele exact deasupra capului lui. Dar Pământul se rotește în jurul Soarelui cu viteza de 30 km/secundă și situația se schimbă foarte repede.
Zilele încep să crească și nopțile să scadă, în emisfera nordică, pentru că din cauza înclinării axei Pământului, această emisferă primește lumină și căldură din ce în ce tot mai multă. În emisfera sudică este exact invers și zilele încep să scadă, iar nopțile să se mărească, pentru că emisfera sudică primește lumină și căldură din ce în ce tot mai puțină.
După momentul echinocțiilor în emisfera nordică începe primăvara astronomică, iar în emisfera sudică începe toamna astronomică. Zilele se măresc pe emisfera nordică și se micșorează pe emisfera sudică până la momentul solstițiilor. La solstițiul de vară în emisfera nordică, pe data de 21 iunie 2025, ora 5:41 (ora României) se înregistrează cea mai lungă zi din an și cea mai scurtă noapte, iar în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă și se înregistrează cea mai lungă noapte din an și ziua cea mai scurtă.
Oamenii încă din cele mai vechi timpuri au observat aceste schimbări climatice și întotdeauna s-au bucurat când zilele au început să se mărească și să se facă mai cald. Au observat și schimbările naturii vegetale și animale, dar și ale naturii umane. Și omul se bucură alături de întreaga natură. Natura renaște primăvara și se retrezește la viață. păsările călătoare se reîntorc în țară, unele la vechile lor cuiburi, altele își fac cuiburi noi. Oamenii încep lucrările de primăvară și pregătesc grădinile și câmpurile pentru semănături.
Soarele care ne dă lumină și căldură mai multă a fost sărbătorit de toate popoarele lumii. Și geto-dacii, strămoșii noștri, aveau sărbători dedicate Soarelui. Adevăratul Soare, care ne dă lumină sfântă, căldură dulce și plăcută și ne trezește la viață de formă inteligentă, este Dumnezeul Atotputernic și Bun, care în chip de Soare Veșnic Viu Se află în centrul Universului și Își trimite Razele Sale peste întreaga lume, inclusiv peste noi.
Navigare în articole
←Ziua internațională a pădurilor – 21 martie