Există și specii de păsări care niciodată nu ating pământul și care sunt adaptate numai la viața acvatică și aeriană. Printre ele se numără și fundacul, cunoscut și cu numele de cufundac sau cufundar sau corcodel. Fundacii trăiesc aproape toată viața pe apă și sub apă. Înoată excelent și se scufundă până la adâncimi de 60-70 metrii, putând sta mai multe minute sub apă.
Fundacii sunt păsări mari cu corpul alungit și picioare puternice, așezate în partea din spate a corpului. Labele lor se termină cu degete, prevăzute cu membrane, adaptate perfect la înot.
Fundacii au aripi mici și scurte, căci ei nu se bazează pe zbor ci pe înot. Dacă sunt nevoiți să zboare, le trebuie un spațiu mai mare, căci ei aleargă pe apă sute de metri, bătând din aripi, înainte de a se ridica în aer. Toată viața și-o duc pe apă. Se odihnesc și dorm pe apă.
În perioada de reproducere își aleg perechea și împreună își fac un cuib din plante acvatice, pe care îl pun la adăpost prin stufăriș, dar tot pe apă. Femela depune două-trei ouă pe care le clocesc pe rând ambii părinți. Când ies puii, amândoi au grijă de ei și îi hrănesc.
Despre puii de fundaci într-adevăr se poate spune că ”trăiesc pe spinarea părinților lor”. Câtă vreme puii sunt mici, părinții îi poartă pe spatele lor. Cu timpul coboară și ei pe apă, înoată și învață să se scufunde. Când obosesc se suie iarăși pe spatele părinților lor și se odihnesc. Dacă sunt amenințați de vreo pasăre de pradă, părinții îi protejează cu aripile lor și se scufundă rapid în apă, cu pui cu tot, înotând pe sub apă și transportându-i departe de primejdie, într-o altă zonă în care se simt în siguranță.
Fundacii se hrănesc mai mult cu pește, dar și cu diferite animale mici care trăiesc în lacurile din zona rece a emisferei nordice. Aproape în toate zonele de tundră și taiga, din America, Europa și Asia, unde sunt lacuri, pot fi întâlniți și fundaci. Se cunosc cinci specii de fundaci, iar unii dintre ei migrează mai la sud atunci când iernile polare sunt prea reci și lacurile îngheață. Pot fi întâlniți chiar și în țara noastră în deltă și în zonele cu lacuri mai mari și cu vegetație de stufăriș și pot fi recunoscuți foarte ușor după smocul de pene din vârful capului.
Navigare în articole
Porcul furnicar – excelent săpător de vizuini. Curiozități și superlative.→