Leul este un mamifer masiv, unul dintre felinele mari, cu alura lui maiestuoasă și impunătoare este un animal respectat, prețuit și admirat. Este pe cale de dispariție în multe regiuni ale globului. În prezent mai poate fi văzut în Africa, la sud de Deșertul Sahara, în zonele de savană și în vestul Indiei, pe o arie foarte restrânsă din pădurea Gir. Mulți îl numesc regele junglei, dar leul nu este animal de junglă, ci de savană. El poate fi întâlnit în ținuturile ierboase, unde trăiesc animale erbivore mari, care sunt hrana sa preferată. Mai corect ar fi să numim leul ca fiind regele animalelor, deoarece are o coroană superbă în jurul capului și într-adevăr leul este simbolul puterii și al curajului.
Leul are un corp masiv cu mușchi bine dezvoltați și puternici. De la cap la coadă măsoară peste 2 metri lungime, ajungând și la 2,80 metri. Cu o greutate corporală între 150- 250 kilograme, se numără printre animalele mari. Are corpul acoperit cu blană de culoare galben pal. Capul este rotund și are o coamă mare care-i acoperă cea mai mare parte a capului, a gâtului și a umerilor și îi dă un aer regal. Are ochi vioi, fălci mari și puternice cu dinți ascuțiți. Coada lui destul de lungă, poate ajunge până la 90 centimetri și se termină cu un smoc de păr. Labele sale uriașe sunt deosebit de puternice și se termină cu gheare ascuțite. Toată înfățișarea lui îl arată un animal de temut.
Leul a fost considerat din totdeauna cel mai înfiorător animal din lume. Vânează animale mari: antilope, gazele, zebre, girafe, bivoli, rinoceri, hipopotami, dar se mulțumește de multe ori și cu animale mai mici. Cea care vânează este femela. Masculii păzesc teritoriul, dar de fapt ei se odihnesc. Își conservă energia, însă pot deveni activi în orice moment. Iată un animal atât de puternic care se odihnește aproape 20 de ore pe zi. Când îi este foame leul se ridică de jos și rage, iar femela pornește la vânat. Răgetul leului este atât de puternic încât se aude până la 10 kilometri. Animalele sunt puse în gardă și se ascund sau își iau măsurile de apărare. Elefanții fac rapid un cerc din corpurile lor și își pun puii în interiorul cercului. Ei stau cu capul în afara cercului, cu un picior ridicat gata de strivească pe cel care s-ar apropia de ei și cu trompa pregătită să apuce și să trântească puternic la pământ pe orice atacator. O astfel de ”redută” nu poate fi atacată, iar cel care ar încerca își poate pierde viața. Leii știu și evită elefanții. Însă alte animale cad pradă leoaicelor, pentru că ele atacă în grup.
Leoaicele hăituiesc prada, o atacă din toate părțile și sar toate pe ea. Leii nu participă la atacul în grup. Leul vânează solitar și numai dacă îi este foarte foame, iar leoaicele nu au reușit să vâneze nimic. Leul nu este un prea bun alergător. Deși are viteză de alergare foarte mare, poate atinge și 80 km/oră, obosește repede și este nevoit să renunțe. El preferă să pândească prada și să-i sară în spate. Poate face salturi chiar și de 11 metri și apucând prada de gât îi sfâșie gâtul sau îi pune laba lui puternică pe nas și pe gură și o sufocă. Mulți lei vânează noaptea. Atacul lor este scurt și rapid. Cei care vânează sunt primii care mănâncă la locul de vânătoare. Există la lei un obicei foarte curios. Din vânatul care se aduce la grup mănâncă întâi masculii, după ce se satură ei mănâncă femelele, după aceea mănâncă puii, ce mai rămâne, dacă mai rămâne. Dacă nu mai rămâne nimic puii rabdă de foame sau chiar mor de foame, pentru că leii nu vânează în fiecare zi, ci la 2 zile.
Leii trăiesc în grupuri de circa 15 membrii, numite și turme, din care fac parte câțiva masculi adulți, mai mute femele și puii lor. În majoritatea cazurilor membrii turmei sunt înrudiți între ei. În perioadele de înmulțire au loc lupte între masculi. Toate femelele se împerechează cam în același timp. Gestația durează patru luni și cam toate nasc în aceeași perioadă. Când trebuie să nască fiecare leoaică își caută un loc izolat și naște singură 2-4 pui de care are grijă tot singură, timp de 6 săptămâni, până când puii sunt ceva mai mărișori. Abia atunci se întoarce cu ei la turmă. Toate femelele din turmă au grijă de pui și chiar alăptează puii altor leoaice. Puii sunt alăptați 6-7 luni. La vârsta de un an puilor masculi le crește coama, la 3 ani sunt considerați maturi, dar în deplinătatea puterilor ajung abia pe la 4-5 ani.
Dacă într-o turmă vine un leu străin și fiind foarte puternic îi domină pe ceilalți, el devine masculul dominant și ucide puii pentru ca femelele să devină receptive și fertile. Unele leoaice își apără cu înverșunare puii și au loc lupte crâncene. De aici și zicala ”își apără puii ca o leoaică”. Leoaica dacă se luptă de una singură nu prea are succes. Dar dacă se unesc mai multe leoaice împotriva masculului intrus, reușesc să își apere puii. Leoaicele deși se pot împerechea de mai multe ori pe an, ele nu vor face alți pui până când puii pe care deja îi au, nu împlinesc vârsta de 2 ani. De aceea masculii străini care intră în grup ca masculi dominanți, ucid puii, pentru ca să fie libere femelele și să aibă puii lor. Mulți pui de lei nu ajung la vârsta de doi ani din cauza diferiților prădători, printre care se numără: leoparzii, hienele, vulturii, șerpii și oamenii.
Leii sunt considerați animale exotice. Ei sunt atracția grădinilor zoologice, iar cele mai interesante numere de dresaj la circ sunt cele cu lei. Rolul leului ca rege al animalelor este scos în evidență în filmele de animație ale lui Wald Disney și în foarte multe povești și fabule.
Leul este un animal interesant de văzut, dar este și unul dintre cei mai mari răpitori tereștrii, un animal deosebit de periculos. Totuși în intimitate, în cadrul turmei lor leii sunt tandri și se joacă, dorm împreună toți și se alintă frecându-și capetele uni de alții.
Navigare în articole
Porcul furnicar – excelent săpător de vizuini. Curiozități și superlative.→