Marea Roșie este situată între continentele Africa și Asia. Forma ei alungită și îngustă arată că s-a format într-o zonă de prăbușire a scoarței terestre, care face parte din Marele Rift African. Este o continuare a marilor linii de falie (ruptură) în care s-au format lacurile din estul Africii și se continuă, la rândul ei spre nord, cu valea riftului în care se află Marea Moartă.
Marea Roșie comunică în sud cu Oceanul Indian (Golful Aden) prin îngusta (17,5 km) Strâmtoare Bab-el-Mandeb (Poarta lacrimilor). Comunică în nord cu Marea Mediterană prin Canalul Suez, construit de oameni prin Istmul Suez. Canalul Suez este cel mai lung canal maritim din lume (161km) și a fost construit între anii 1858-1869.
Marea Roșie prezintă următoarele caracteristici:
- Suprafața = 450 000 kilometri pătrați.
- Lungimea = 2 350 km.
- Lățimea maximă = 320 km.
- Adâncimea maximă = 2 635m. Adâncimea medie = 491m.
- Pe margini, spre est și vest, are platforme continentale foarte extinse.
- Are 25 de insule
Marea Roșie deține următoarele superlative:
- Este marea cu cea mai ridicată temperatură a apei (56 grade C înregistrată în februarie 1956).
- Este marea cu cea mai ridicată temperatură medie anuală a apei (32 grade C).
- Este singura mare din lume în care nu se varsă nici un râu permanent.
- Are cea mai mare salinitate (concentrație 40 la mie).
Marea Roșie este una dintre cele mai calde și mai sărate mări de pe glob. Salinitatea mare a apei (concentrație 36-38 la mie) se datorează mai multor factori: este situată în plină zonă tropicală, între două mari regiuni deșertice, Deșertul Sahara și deșerturile din Peninsula Arabia, unde precipitațiile sunt extrem de puține (100 mm/an). Temperatura apei la suprafața mării este constant cuprinsă între 21-25 grade C iar evaporația este foarte puternică. La toate acestea se adaugă și faptul că nu are nici râuri permanente care să-i aducă ape dulci de pe uscat și să-i refacă resursele de apă, iar legătura cu Oceanul Indian se face printr-o strâmtoare foarte îngustă (Bab-el-Mandeb), pe unde circulația apelor este extrem de redusă.
Culoarea normală a apelor acestei mări este albastru spre verde închis. Ocazional are culoarea roșiatică, datorită unor alge marine. Aceste alge atâta vreme cât sunt în viață au o culoare albastru-verzui, dar când mor au culoarea roșu închis spre maroniu și de aceea oamenii i-au dat numele acestei mări de ”Marea Roșie”. La colorarea apelor în roșu pot contribui și multele minereuri de fier existente pe fundul mării.
Flora și fauna Mării Roșii sunt de o diversitate uimitoare. Algele marine și ierburile de mare ocupă întinderi foarte mari. Această mare este renumită pentru frumusețea coralilor. Se întâlnesc peste 200 de tipuri de corali și peste 1000 de specii de nevertebrate. În apele mării trăiesc peste 1200 de specii de pești, mulți dintre ei sunt unicate și nu se mai întâlnesc în alte mări ale globului. Lumea adâncurilor de pe fundul Mării Roșii oferă peisaje mirifice, mai ales printre corali. Sunt cunoscute în lumea întreagă rezervațiile de corali din apropierea țărmului egiptean. Se organizează excursii cu submarinul pentru ca turiștii să poată admira mirifica lume submarină din adâncurile acestei mări. Este una dintre zonele turistice foarte vizitate pe toată perioada anului.
Pe coastele Mării Roșii sunt o sumedenie de orașe. Multe dintre ele sunt și porturi și importante centre turistice. Este renumită Riviera Egipteană a Mării Roșii cu numeroasele ei stațiuni litorale, care dispun de plaje întinse și multe rezervații de corali și pești exotici, care au transformat această zonă într-un adevărat paradis. Zona aceasta este foarte apreciată și de amatorii de sporturi nautice. Foarte cunoscute pe plan mondial sunt școlile de scufundători. Cele mai populare stațiuni sunt: El Gouna, Hurghada, Safaga, Marsa Alam de pe țărmul vestic al Mării Roșii și Sharm-El-Sheikh în Peninsula Sinai situată în nordul Mării Roșii. Din toate stațiunile se organizează și croaziere pe mare. Litoralul egiptean este o destinație turistică importantă pentru turismul internațional, deoarece este deschis pe tot parcursul anului și este cunoscut pentru frumusețile sale unice, pentru parcurile naționale subacvatice și pentru uimitoarea viață marină din adâncurile apelor Mării Roșii.
Marea Roșie prezintă un foarte mare interes nu numai din punct de vedere turistic. Importanța Mării Roșii pentru navigație este enormă. Fiind o importantă rută internațională, se circulă foarte mult pe acest traseu prin Marea Roșie spre Marea Mediterană prin Canalul Suez și spre Oceanul Indian prin Strâmtoarea Bab-el-Mandeb. 15% din comerțul maritim global se face prin Marea Roșie. Există un tratat internațional care garantează tuturor țărilor lumii accesul la canalul Suez, care se află pe teritoriul Egiptului.
Cercetările efectuate spre sfârșitul secolului trecut au descoperit pe fundul mării regiuni cu mari rezerve de minereuri de fier și alte metale grele, dar și regiuni cu apă fierbinte. Aceasta dovedește că stratul de magmă se află destul de aproape de fundul mării. Se știe că cele două plăci tectonice, Placa Arabică și Placa Africană se depărtează una de alta. Marea Roșie fiind situată între ele, se lărgește continuu pe zi ce trece, ceea ce este foarte vizibil în partea ei sudică. O sumedenie de curiozități au loc aici și se petrec multe fenomene ciudate. Se presupune că în viitor această mare se va lărgi din ce în ce tot mai mult spre sud și va deveni o parte din Oceanul Indian. Zona aceasta prezintă un foarte mare interes științific. A fost, este și va fi cercetată continuu. Foarte mulți cercetători au studiat fundul acestei mări. Printre ei se numără și oceanograful francez Jacques Yves Cousteau. În anul 1963 a locuit într-o casă submarină montată la 14 metri adâncime, pe fundul Mării Roșii, în apropierea portului Port Sudan, dovedind astfel că omul poate trăi și muncii și sub apă, chiar și în condiții mai vitrege.
De Marea Roșie este legat un miracol care s-a petrecut cu mulți ani în urmă. Cine vrea să afle informații poate citi articolul publicat în site-ul nostru, accesând linkul următor: Miracolul de la Marea Roșie
Navigare în articole
Porcul furnicar – excelent săpător de vizuini. Curiozități și superlative.→