Mărțișorul se află la loc de cinste în categoria sărbătorilor și obiceiurilor noastre tradiționale românești. Este un obicei al nostru, al românilor și datorită frumuseții lui a fost preluat și de alte popoare din jur.
Mărțișorul este un mic obiect de podoabă format dintr-un șnur împletit din două fire alb și roșu, la capetele căruia se află doi ciucuri, unul alb și unul roșu. De acest șnur pe vremuri se agăța o monedă de aur sau de argint. Cu timpul, au început să fie agățate de șnur diferite talismane sau pandantive sub formă de cruce, iconițe, inimioare, diferite figuri de animale, plante sau figuri de obiecte care simbolizează norocul. Materialele din care sunt confecționate obiectele ce se atârnă de șnur sunt dintre cele mai felurite, de la aur, argint și alte metale, la pietre prețioase și semiprețioase, ceramică, lemn, os și sticlă colorată. În prezent există frumoase mărțișoare confecționate și din plastic iar artizanii noștri populari confecționează mărțișoare din diferite materiale, care pot rivaliza cu cele mai frumoase opere de artă.
Mărțișorul are vechi tradiții care se pierd în negura timpului. Dacii purtau mărțișoare și acest frumos obicei s-a transmis din generație în generație până în zilele noastre. Mărțișoarele dacilor erau împletite tot din două fire alb și roșu. Ei considerau că mărțișoarele au puteri protectoare și atârnau de șnur pietre alese din albiile râurilor.
În prezent mărțișorul este un mic dar oferit fetelor și femeilor în ziua de 1 Martie, prima zi a primăverii și reprezintă un simbol al iubirii, respectului și prețuirii celui care îl oferă persoanelor apropiate, dar tot odată este și un simbol al primăverii și al renașterii întregii naturi. 1 Martie marchează începutul primăverii, iar oamenii își recapătă veselia. Numele de ”mărțișor” este un diminutiv al lunii martie. În credința populară mărțișoarele sunt considerate ca fiind aducătoare de noroc. Fetele și femeile poartă mărțișoarele în primele 9 zile ale lunii martie, până în Ziua celor 40 de mucenici (9 martie). În popor aceste prime 9 zile ale lunii martie sunt numite ”zilele babei” sau li se spune simplu ”babe”, în amintirea legendarei Babe Dochia, cea cu 9 cojoace.
Legenda spune că Baba Dochia s-a dus să își vadă băiatul care era cu oile pe munte și a plecat la drum chiar în ziua pe 1 martie. S-a îmbrăcat cu 9 cojoace căci era frig. Pe măsură ce urca pe munte și se încălzea, lepăda câte un cojoc. În fiecare zi a lepădat câte un cojoc. Ajungând aproape de vârful muntelui, când nu mai avea nici un cojoc pe ea, s-a pornit un vânt rece și Baba Dochia a simțit că îngheață de frig. Văzându-l în depărtare pe băiatul ei în mijlocul oilor, cântând din fluier și-a zis în gândul ei: ”Ce înseamnă tinerețea, băiatul meu cântă din fluier, iar eu nu mai am putere să ajung până la el”. Și a căzut jos înghețată de frig. Băiatul nu mai cânta de multă vreme, căci înghețase și el cu mâinile pe fluier, cântând ca să se încălzească și să își țină oile adunate în jurul lui. Pe Muntele Ceahlău din Carpații Orientali, există niște stânci cu forme ciudate de parcă ar fi un cioban între oile lui. La oarecare depărtare de el se află stâncile Dochia, Toaca și Panaghia. Cât adevăr există în legendele noastre nu se știe, dar stâncile acestea există pe Vârful Muntelui Ceahlău și turiștii le pot vedea, iar stânca numită Dochia chiar are chipul unei femei bătrâne. În amintirea Babei Dochia primele 9 zile din luna martie poartă numele de ”babe”.
Oamenii obișnuiesc să își aleagă fiecare baba lui. În popor există credința că ziua aleasă de fiecare om arată firea lui și cum va fi el în acel an. Unii oameni își aleg babele după cum vor ei. Însă majoritatea își aleg baba în funcție de ziua de naștere. Dacă un om s-a născut într-una din zilele cuprinse între 1-9 indiferent în ce lună a anului, data zilei de naștere coincide cu baba lui. Dacă s-a născut într-o altă zi, se adună cifrele între ele, până rămâne una singură.
De exemplu o persoană născută pe 29 iulie, își calculează baba astfel: 2+9=11. Dacă rezultatul depășește cifra 9, ca în cazul de față, atunci se adună cifrele din nou. În exemplul nostru, dacă avem 11, atunci 1+1= 2. Baba celui născut în ziua de 29 iulie este în ziua de 2 martie.
În toate zilele babelor fetele și femeile poartă mărțișoare pe piept, la mână sau la gât și multe nu le poartă doar ca pe simple podoabe, ci le consideră și ca fiind aducătoare de noroc. Când înfloresc primii pomi fructiferi le agață pe ramurile lor și fiecare, în funcție de credința sa, își pune o dorință sau înalță o rugăminte către Dumnezeu. La începutul lunii aprilie, la sate, pomii sunt împodobiți cu florile lor, dar și cu mărțișoare. Această frumoasă tradiție a Mărțișorului, rămâne una dintre sărbătorile populare românești foarte îndrăgită de oameni, iar Mărțișorul, alături de ghiocel, este și el cel mai popular și cel mai cunoscut simbol al primăverii.
Navigare în articole
Porcul furnicar – excelent săpător de vizuini. Curiozități și superlative.→