Nitraria schoberi, este o plantă foarte apreciată pentru calitățile ei. Este un tufiș cu fructe comestibile, considerat o adevărată comoară pentru oamenii din zonele deșertice și din stepele cu soluri sărate. În aceste zone vegetația nu dispune de condiții favorabile. Nitraria schoberi este una dintre puținele plante cu fructe comestibile, capabile să crească în condiții extreme, pe soluri nisipoase sau pe soluri sărate. Oamenii, care trăiesc în astfel de zone cu soluri nisipoase sau soluri sărăturoase, unde vegetația este foarte sărăcăcioasă, valorifică la maxim această plantă și o folosesc și în alimentație și în medicina populară.
Nitraria schoberi este un arbust peren cu multe ramuri lemnoase, lungi, curbate și spinoase spre vârfuri. Poate crește până pe la 2 metri înălțime. Rădăcina este adâncă și păroasă, iar planta reușește să supraviețuiască în condiții atât de vitrege, tocmai datorită faptului că se alimentează cu apă de la adâncimi mari. Frunzele alungite, cărnoase, fasciculate și puțin păroase, sunt lungi de circa 5 centimetri și late de 3-8 milimetri. Florile galben alburii au petale lungi de 2,5-3,5 milimetri. Este o plantă hermafrodită, cu organe masculine și feminine. Planta se înmulțește prin semințe. Fructul de forma unei sfere ovoidale de culoare roșie-violet are formă de drupă de 0.5-1,5 centimetri diametru. Fructele dulci-sărate au un gust și o aromă plăcută și sunt comestibile. Se consumă din cele mai vechi timpuri, atât în stare proaspătă, cât și uscate, conservate sau fierte sub formă de diferite preparate culinare.
Nitraria schoberi are o arie de răspândire foarte mare în Asia, mai ales în zonele aride cu mari întinderi deșertice și cu multe soluri nisipoase, dar și în zonele semiaride de stepă, cu soluri sărate. Această plantă crește și în Australia, dar tot în zonele deșertice și în stepele cu soluri sărăturoase. În Europa crește doar în sud-estul continentului, în România și în părțile din estul continentului, în zonele de stepă.
La noi în țară, această plantă este caracteristică fitocenozelor sărate, crește doar în județul Buzău, în zona situată între valea Sărățelului și valea Slănicului. În această parte a țării se află pajiști pe care crește nitraria schoberi. Pe suprafețe mai restrâns, această plantă mai poate fi întâlnită și pe valea pâraielor Pâclele Mici și Murtoarea.
Nitraria schoberi este o plantă foarte apreciată pentru calitățile ei nutriționale, deoarece ea se află printre puținele plante cu fructe comestibile capabile să crească pe soluri sărate. Această plantă este folosită și în fitoremediere, pentru a se reduce salinitatea solurilor și pentru a obține astfel terenuri bune pentru agricultură. De asemeni mai este folosită și pentru stabilizarea solurilor nisipoase, deoarece are rădăcini adânci înfipte în pământ și ajută nisipurile să nu fie spulberate de vânt. Prezintă interes și pentru medicină deoarece conține substanțe antioxidante, care oferă o gamă largă de utilizări medicale. Conține flavonoide, acizi hidroxicinamici, pectine, carbohidrați și este o sursă importantă de compuși cu activitate antivirală. Extractele de etanol din rădăcina păroasă a acestei plante s-au dovedit a fi benefice împotriva virusului gripal. Experiențele de laborator au arătat că nitraria schoberi se caracterizează nu numai prin activitate antivirală, ci și antimicrobiană, antifungică, antiinflamatorie și antioxidantă.
Interesul pentru medicamente provenite din plante a crescut foarte mult în ultimul timp și aceste medicamente iau locul tot mai mult medicamentelor sintetice. Nitraria schoberi poate fi considerată o sursă nouă și eficientă de antioxidanți sănătoși și de substanțe fitochimice bioactive utile organismului uman, care măresc rezistența naturală în fața bolilor. Problema este că strângerea de materii prime pentru prepararea medicamentelor din nitraria este dificilă, iar planta aceasta nu poate fi introdusă ca plantă de cultură pe terenurile noastre agricole, din cauza particularităților ei. Ea are nevoie de un anumit fel de climă și crește numai pe anumite soluri. Așa că, în ceea ce privește nitraria schoberi, se recurge în continuare la culesul tradițional de plante medicinale, întrucât planta aceasta prezintă un mare interes pentru medicina modernă.
Navigare în articole
Porcul furnicar – excelent săpător de vizuini. Curiozități și superlative.→