Orhideea porumbel (Peristeria elata) este o floare de o frumusețe rară, cunoscută sub diferite denumiri, datorită inflorescenței ei în formă de porumbel. I se spune “Porumbelul cu aripi”, Floarea Duhului Sfânt, Floarea îngerului, Floarea rară.
Această superbă orhidee crește în pădurile tropicale umede din America Centrală, dar numai în Panama, însă în America de Sud poate fi întâlnită în Brazilia, Venezuela, Columbia și Ecuador. În Panama este declarată “floarea națională” a acestei țări. Ceea ce face ca această orhidee să fie unică și foarte căutată de mulți oameni care vor să o aibă în casa lor, este forma ei ciudată de porumbel alb și frumos, care stă în cuib chiar în mijlocul florii. Tocmai de aceea această orhidee este numită “Porumbel” sau “Floarea Duhului Sfânt” care în chip de porumbel se pogoară pe pământ.
Orhideea porumbel este o plantă terestră, care crește pe sol, în penumbra copacilor sau chiar ca epifit pe trunchiurile lor. Tulpina acestei orhidee poate ajunge chiar și la un metru înălțime. Are patru frunze mari de formă alungită, care sunt late și cărnoase. Florile albe și deosebit de frumoase, de culoarea fildeșului, au în centrul lor o inflorescență sub formă de porumbel care stă în cuib cu aripile întinse. Înflorește o singură dată pe an, dar are flori din iunie până în noiembrie. Înainte de înflorire, mugurii se aseamănă cu niște călugări care se roagă.
Orhideea porumbel este considerată o floare exotică deosebit de frumoasă și delicată. Despre ea există la diferite popoare o mulțime de povești, legende și mituri, datorită faptului că este considerată o floare miraculoasă, simbol al sănătății, al norocului și fertilității. Datorită formei inflorescenței ei asemenea unui porumbel, multe popoare o consideră simbol al purității, nevinovăției și inocenței. Este o floare rară și rămâne emblema luxului, pentru că este scumpă și greu de procurat. Se încearcă extinderea cultivării ei în ferme, dar este o plantă foarte pretențioasă și necesită o îngrijire deosebită. Nu suportă apa de la robinet, care conține dezinfectante și trebuie să fie udată numai cu apă de ploaie.
Cei care o cultivă trebuie să-i asigure condițiile de umiditate și de lumină indirectă pe care le are în mediul ei natural, în pădurile tropicale umede. Orhideea porumbel se poate înmulți vegetativ prin separarea bulbilor de la o plantă matură care are mai mulți bulbi și o rădăcină mai mare. Această înmulțire este mai simplă. Se poate înmulți și prin semințe, dar acest fel de înmulțire este mai complex și se folosește mai mult în sere, unde se pot asigura condiții favorabile pentru germinarea semințelor. Această plantă are nevoie de aproape cinci ani de zile să crească și să ajungă la maturitate, ca să poată înflori și în tot acest timp necesită o îngrijire la cel mai ridicat nivel. Orhideea porumbel rămâne o floare fascinantă, un “porumbel al păcii” remarcabilă pentru structura ei florală, care o face să fie valorificată și cerută pe piață tocmai datorită frumuseții și aspectului ei unic. Orhideea porumbel poate fi considerată o adevărată minune a naturii ce impresionează prin înfățișare, culoare, frumusețe și gingășie.
pare o planta interesanta, nu ma asteptam ca sa fie asa de diversa, chiar daca credeam ca stiu tot