Numele de „păsări țesător” îl poartă păsările din familia Ploceidae, pentru că își țes cuiburile într-un mod care ne surprinde, deoarece dau dovadă de inteligență, de adevărată măiestrie și de o tehnică uimitoare, lucru curios pentru niște simple păsări. Din această categorie de păsări țesător fac parte mai multe specii. Majoritatea trăiesc în Africa, la sud de Deșertul Sahara, în zonele de savane și de păduri, mai ales în pădurile care cresc pe malul apelor. Se întâlnește pasărea țesător și în Asia, dar numai în zonele tropicale.
Pasărea țesător are dimensiuni mici, între 8-24 centimetri și o greutate între 35-40 grame. Are ciocul scurt și gros de formă conică. Culoarea penelor este predominant galbenă cu negru, dar unele specii au și cenușiu cu alb sau negru și alb. Masculii sunt viu colorați și au un penaj mai frumos. Penele femelelor au culori mai pale, mai șterse. Sunt păsări omnivore și au o hrană variată, alcătuită din insecte, fructe și semințe.
Trăiesc în stoluri foarte mari, adevărate colonii, care pot ajunge și la peste 100 000 de păsări. Pot produce adevărate pagube în culturile agricole, tocmai pentru faptul că sunt foarte multe, nu sunt doar câteva. Însă mai rar fac astfel de călătorii în căutare de hrană. În general ele sunt păsări de pădure și se mulțumesc cu hrana pe care o găsesc în jurul cuibului lor.
Se înmulțesc în sezonul umed, când femela depune în cuib 2-3 ouă, pe care le clocește timp de 14 zile. Când puii ajung la vârsta de trei săptămâni, deja au aripi și încep să zboare.
Caracteristic păsărilor țesător sunt cuiburile lor, care ne atrag atenția în mod deosebit pentru că sunt țesute de masculi. Ei sunt adevărați arhitecți deosebit de pricepuți. Cuiburile lor sunt construite în formă rotundă sau sub formă alungită ca o pară, cu intrări laterale sau pe partea inferioară a cuibului. Rămâi uimit când vezi astfel de cuiburi țesute din ierburi și crenguțe. Când vezi cum „țese” masculul și cum face noduri și „împletește” folosindu-se doar de ciocul și de gheruțele lui mititele, te umpli de admirație și te întrebi de unde știe el să alcătuiască structuri rigide și rezistente, dar și deosebit de frumoase. Sunt adevărați artiști, dar și excelenți arhitecți.
Cuiburile țesute de aceste păsări sunt rezistente, dar sunt făcute și într-un mod care le oferă protecție, căci nu pot să intre păsări de pradă în ele. La intrare au un orificiu de acces mai îngust prin care abia se strecoară ele. Urmează un culoar lung ca un tub din care se deschide intrarea în cuib. În acest fel ele sunt protejate. Multe păsări își țes cuibul pe ramurile pomilor care cresc deasupra apei și în felul acesta se protejează și mai bine. Într-un singur copac pot fi zeci sau chiar sute de cuiburi, căci acestor păsări le place să fie mai multe la un loc.
Cu cât cuibul făcut de un mascul este mai frumos și oferă o protecție mai bună, cu atât crește șansa lui de a fi ales de o femelă. Masculii sunt aleși de femele după cuibul pe care îl construiesc. Acesta este criteriul de selecție. În perioada de înmulțire. Femelele vin în „inspecție”, controlează cuibul, iar femela care este mulțumită rămâne în cuib. Ca dovadă că îi place cuibul și vrea să rămână în el, ea începe să-l căptușească cu pene și îl pregătește astfel pentru ouăle pe care le va depune. Femelele când vin în inspecție pe la cuiburi, intră doar în cuiburile care sunt goale. Se poate întâmpla ca dacă un cuib este urât, făcut în grabă, necorespunzător, să fie stricat de femela care-l inspectează. Masculul nu se supără, ci se apucă rapid să facă altul și va fi mai atent. El are o viteză de construcție care te uimește. Într-o singură zi masculul poate face un cuib de o frumusețe rară, care să fie și foarte solid și să prezinte protecție deplină.
Aceste păsări sunt poligame. Viața lor este plină de curiozități, dar și de amuzamente. Foarte amuzant și totodată foarte curios la aceste păsări este faptul că un mascul poate construi mai multe cuiburi în care să atragă femele și astfel, într-un singur sezon de împerechere să aibă chiar și 4-5 femele, fiecare cu cuibul ei.
Există în Africa și păsări țesător care nu își fac cuib individual, ci mai multe la un loc, iar cuibul țesut de ele este atât de mare încât ocupă un copac întreg. Într-un astfel de cuib gigantic cu o sumedenie de încăperi pot trăi până pe la 400 de păsări. Iată ce ciudățenii întâlnim în lumea păsărilor!
Navigare în articole
Porcul furnicar – excelent săpător de vizuini. Curiozități și superlative.→