Păunul este întra-adevăr o frumusețe a naturii și impresionează prin statura lui elegantă și mândră, dar mai ales prin renumita lui coadă multicoloră, care-l face să fie printre cele mai admirate păsări din lume. Păunul este o pasăre maiestuoasă, foarte decorativă, fiind întâlnită și în stare domestică prin parcuri și grădini, unde este considerat o adevărată podoabă naturală.
În stare sălbatică, păunul trăiește în sudul și sud-estul Asiei, în pădurile tropicale umede, dar și în pădurile de foioase din India, Pakistan, Sri Lanka și Nepal. În stare domestică este răspândit pe tot globul.
Păunul este o pasăre mare, cu un corp durduliu și un penaj foarte frumos colorat. Gâtul este lung și subțire, capul este mic și are un evantai pe cap, ca un fel de coroniță, care-i dă un aer de noblețe. În funcție de zona în care trăiește, penele de pe pieptul și de pe gâtul lui pot fi albastre sau verzi. Păunul indian are pieptul și gâtul de culoare albastru închis și se distinge prin coada lui superbă. Penele din coadă sunt foarte lungi, ajung și la 2 metri și sunt foarte multe, în jur de 100-150. Penele cresc pe spatele păunului, nu pornesc din coada lui. Aceste pene lungi și frumoase, când sunt adunate în jurul păunului formează o trenă elegantă și multicoloră. Când își înfoaie coada formează un evantai enorm pe care se poate vedea din loc în loc, un desen specific păunilor, în formă de ochi numit „oceli”. Pe cât este de frumoasă coada păunului pe atât de mult îl încurcă la zbor. Din cauza ei zboară doar pe distanțe mici și stă mai mult ascuns prin copaci, de teama prădătorilor. Anvergura aripilor poate ajunge la 1,40-1,60 metri și se numără printre cele mai mari păsări zburătoare.
Păunița, femela păunului, nu are coadă și nici coloritul penelor ei nu este la fel de frumos ca al masculului. Penele ei sunt de culoare maro cu nuanțe gri. Ambii și masculul și femela au picioare puternice care se termină cu trei degete în față și unul în spate. Ambii au pinteni care îi ajută să se apere dacă sunt atacați. Păunii sunt păsări omnivore și au o hrană foarte variată. Mănâncă semințe, fructe, insecte, viermi, rozătoare, șopârle, șerpi mici, chiar și cobre tinere. Pornesc după hrană dimineața și seara.
Păunii sunt păsări de pădure și trăiesc în cârduri mari, alcătuite din numeroase familii. O familie de păuni este formată dintr-un mascul și cele 3-5 femele ale lui. Păunii sunt păsări poligame. Un mascul are mai multe femele. Ritualurile lor de împerechere sunt adevărate spectacole deosebit de impresionante. Păunul când vrea să atragă atenția unei păunițe își înfoaie coada lui superbă și merge cu spatele spre ea, apoi, deodată se întoarce brusc cu fața spre ea și se înclină în fața ei, făcându-i astfel o plecăciune elegantă și maiestuoasă, după care începe să danseze în jurul ei și îi face curte, la fel cum fac cocoșii în jurul găinilor. Păunițele sunt foarte atente la coada păunilor și îi aleg pe cei care au coada cea mai lungă și cu cei mai mulți ochi (oceli). Dacă atunci când păunul îi face curte, dansând în jurul ei, păunița îl acceptă, se alătură grupului lui de femele și din momentul acela va face parte din „haremul” lui. Frecvent păunii au câte 3-5 femele. Ei își fac culcușuri pe la rădăcinile copacilor sau ascunse prin tufișuri, însă noaptea se urcă în copaci, preferând locurile cele mai înalte și mai rămuroase, ca să se simtă în siguranță.
Păunița depune 7-10 ouă, în culcușul ascuns bine prin tufișuri și le clocește timp de 28-30 de zile. Puii încep să meargă imediat ce ies din ou, dar de zburat prin copaci, încep să zboare abia pe la două săptămâni. Păunițele se numără printre cele mai bune mame din lume. Numai ele se ocupă de pui și sunt foarte grijulii. Dacă se ivește vreun pericol, păunii fug și se ascund, însă păunițele nu își părăsesc puii și rămân cu ei să-i apere chiar și cu prețul vieții.
După sezonul de împerechere are loc năpârlirea. Păunului îi cad penele superbe care alcătuiesc faimoasa lui coadă, însă în locul lor vor crește altele la fel de mari și de frumoase.
Păunul este o pasăre elegantă, foarte plăcută ochilor, o adevărată frumusețe a naturii. Este o pasăre regală cu un aer mândru și distins. Nu poți să nu-l observi și să nu-l admiri. Pe vremuri, în India și chiar și în unele țări europene, în Grecia Antică, în Roma Antică, păunii împodobeau curțile și grădinile împăraților. Scrie în Biblie că și regele Solomon avea câțiva păuni care i-au fost aduși din sudul Asiei.
Păunul este considerat o pasăre sacră. Păunii au fost venerați din cele mai vechi timpuri de multe popoare și au fost asociați cu diferite zeități locale: cu Kwan Yin în budism, cu Lakshmi în hinduism, cu zeița Hera în mitologia greacă. În tradiția indienilor se păstrează și în zilele noastre vechi dansuri populare care reprezintă dansul de „curtare” al păunilor. Păunul este declarat „pasărea națională a Indiei”. Există o sumedenie de legende și povești frumoase despre păuni și mulți pictori i-au imortalizat în tablourile lor. Păunii se numără printre păsările inteligente. Sunt sociabili și ușor de îmblânzit. În stare domestică ei pot fi întâlniți și prin parcurile marilor orașe. Este foarte amuzant felul în care reacționează ei la laudele oamenilor. Păunii știu că sunt frumoși și le place să fie admirați și lăudați. Se înfoaie și mai mult și își expun frumusețea cozilor când cei din jur se opresc să-i privească, îi laudă și le vorbesc frumos. Sunt foarte receptivi la cuvintele pline de entuziasm. Dacă sunt certați sau se găsește vreunul să se poarte urât cu ei, își strâng coada și le întorc spatele, arătându-și astfel nemulțumirea.
Navigare în articole
←Ziua Îngerilor
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, Ocrotitorul Bucureștilor→