Porcul furnicar – este cel mai mare mamifer insectivor din lume, care știe să se ascundă pe sub pământ în vizuini săpate de el cu o viteză uimitoare. Este un animal solitar nocturn, originar din Africa. Trăiește la sud de Deșertul Sahara, în estul și în sudul continentului african. Face parte din familia Orycteropodidae. Numele lui științific este Orycteropus afer. Este cunoscut și cu numele de Aardvark, care înseamnă „porcul de pământ”, pentru că își petrece mult timp sub pământ, el fiind un râmător și excelent săpător de vizuini subterane.
Înfățișarea lui este asemănătoare unui porc mistreț, dar este mai suplu, cu botul mult mai lung, urechile mari, lungi și ascuțite, ca ale iepurelui și o coadă lungă, groasă și foarte puternică. Tot corpul este acoperit de păr și are piele groasă și aspră. Picioarele sunt scurte și se termină cu gheare foarte puternice și ascuțite, cu ajutorul cărora sapă vizuini și galerii pe sub pământ. Ghearele de la picioarele din față sunt extrem de ascuțite și le folosește ca pe niște cazmale cu care sapă cu o rapiditate uimitoare, iar cele de la picioarele din spate le folosește ca pe niște lopeți cu care aruncă înapoi țărâna săpată. Deși are picioare scurte aleargă foarte repede și poate atinge și 30 km/oră, iar când este urmărit de prădători aleargă în zig-zag și este foarte iute. Capul este alungit cu botul lung sub formă de rât. Are o limbă lungă și lipicioasă, pe care o poate scoate mult în afara gurii și o folosește pentru procurarea hranei, care constă în special din insecte.
Preferatele lui sunt furnicile și termitele, de unde-i vine și numele de „furnicar”. Pe lângă insecte, porcul furnicar se mai hrănește și cu gândaci, larve, ouă și diferite animale mici care trăiesc în sol. Își caută hrana noaptea, scormonind pământul. Dacă găsește un mușuroi de furnici sau de termite, intră în el ca un buldozer și este în stare să mănânce peste 30 000 de insecte într-o singură zi.
De viața acestui animal sunt legate o sumedenie de curiozități și deține mai multe superlative. Este cel mai mare mamifer insectivor din lume. Poate atinge și lungimea de 2 metri și greutatea de 65 kilograme. Este unul dintre cele mai puternice mamifere săpătoare. Are o limbă foarte lungă și lipicioasă și când o scoate din gură pentru a prinde insectele din galeriile subterane, poate ajunge și la 30 de centimetri. Este un excelent săpător. Cu ghearele lui puternice sapă cu ușurință vizuini subterane cu o rapiditate uimitoare. În numai 15 secunde poate să sape o groapă de jumătate de metru în care intră cu totul și se ascunde de atacatori.
Dușmanii lui sunt leii, leoparzii, hienele și pitonii. Au fost multe cazuri în care porcul furnicar a reușit să scape cu bine din ghearele prădătorilor, săpând cu o viteză extraordinară o groapă în doar câteva secunde. Folosindu-se de ghearele din față, asemenea unor cazmale, pentru a săpa și de labele din spate, asemenea unor lopeți, pentru a-i arunca agresorului țărâna în ochi, acest porc masiv s-a ascuns în groapa săpată și a dispărut complet de la suprafața pământului. Până se împrăștie țărâna și agresorul poate să își deschidă ochii, el deja nu se mai află la suprafața pământului, ci la loc sigur în subteran.
Această abilitate de a săpa gropi și de a se ascunde în ele, cu o viteză incredibilă, i-a salvat viața de multe ori și și-a lăsat agresorii derutați, neștiind unde le-a dispărut prada. Este un excelent săpător, de o iuțeală fantastică și se numără printre animalele care se adaptează cel mai repede la orice mediu. Poate trăi într-o varietate de habitate, de la păduri și savane, la stepe și semideșerturi. Evită însă zonele stâncoase, pentru că acolo nu poate săpa și nu se simte în siguranță. Este unul dintre cele mai adaptabile animale din Africa și chiar din întreaga lume.
Porcii furnicari se înmulțesc la fel ca toate mamiferele. După o perioadă de gestație de 6 luni, femela naște un singur pui, pe care-l hrănește cu lapte. Îl crește în vizuina ei subterană, pe care și-o sapă ea singură sub pământ. Pe la două săptămâni puiul începe să își însoțească mama la vânat. Este alăptat până la 3 luni, iar în acest timp mama îl ține lângă ea și îl învață să sape și el și să caute insecte pe sub pământ. Pe la 6 luni puiul începe și el să sape vizuini, dar rămâne lângă mama lui până la vârsta de un an, până la următorul sezon de împerechere al mamei lui, când ea va avea un alt pui. Abia pe la 2 ani puiul atinge maturitatea sexuală. Porcii furnicari își schimbă din când în când vizuinile și își fac altele. Vizuina lor subterană are o rețea extinsă de tuneluri și mai multe ieșiri la suprafață. Aceste animale sunt pe cale de dispariție, pentru că sunt vânate nu numai de marile animale carnivore, dar și de popoarele africane. Dacă de lei, leoparzi și hiene, mai pot scăpa ascunzându-se în gropile pe care și le sapă rapid, de oameni nu pot scăpa, pentru că oamenii își înfig sulițele lor lungi și ascuțite prin pământul săpat de ei și dacă se mai află încă în groapă, sunt răniți și astfel pot fi prinși. Porcul furnicar este un animal ciudat, este fricos și foarte precaut. Este mereu cu urechile ciulite și atent continuu la orice zgomot. Și când sapă el are urechile ciulite și ridicate în sus. Are un auz excelent și un miros foarte bun. Despre comportamentul lui avem mai puține informații, tocmai pentru că știe să se ascundă foarte bine și dacă se simte în pericol „își sapă groapa rapid” și intră în ea.
Navigare în articole
Ziua Îngerilor→