Rostopasca este una dintre cele mai valoroase plante medicinale care oferă beneficii enorme pentru sănătatea omului. Este un adevărat miracol pe care ni-l oferă natura. Este foarte cunoscută pentru latexul de culoare portocalie care curge din ramurile ei atunci când le rupi și care este folosit la eliminarea negilor, ceea ce i-a determinat pe oameni să-i dea numele de „negelariță” sau „iarba de negi”. Această plantă medicinală este cunoscută din cele mai vechi timpuri.
Rostopasca (Chelidonium majus) este întâlnită în continentele Europa și Asia, prin locurile umbroase de la marginea pădurilor și prin zonele cu tufișuri. Crește adesea pe terenuri virane, la marginea drumurilor și pe lângă garduri. Are formă de tufă mică cu înălțimea cuprinsă între 30-100 centimetri. Tulpina cilindrică cu aspect tubular are multe ramuri laterale, pline de frunze și flori. Ramurile sunt acoperite de peri fini și moi. Atât tulpina cât și toate ramurile conțin în interior un latex de culoare portocalie. Latexul este o substanță lipicioasă cu textură asemănătoare laptelui și conține alcaloizi foarte puternici (chelidonina și sanguinarina), care oferă plantei proprietăți medicinale. Latexul este produs de canalele latexifere existente în toate părțile plantei.
Rădăcina plantei are textură lemnoasă și crește sub formă de rizom ramificat, care poate ajunge până pe la 30 centimetri adâncime. Frunzele mari, compuse și lobate, au marginile puțin zimțate și sunt așezate alternativ pe tulpină. Florile, de culoare galbenă, au patru petale mici și se prezintă sub formă de inflorescență cu câte 3-8 flori. Rostopasca are flori din aprilie și până la sfârșitul verii. Fructul este o capsulă de doar câțiva milimetri și are în interior mici semințe de culoare neagră. Rostopasca este o plantă puternică ce supraviețuiește și iarna sub stratul de zăpadă.
De la rostopască se folosește toată partea aeriană: tulpina, frunzele și florile. Ele se recoltează pe timp frumos și doar la începutul primăverii, imediat după ce planta înflorește. Beneficiile plantei sunt enorme. Are utilizări multiple în medicină, ind. cosmetică, ind. coloranților, ind. textilă (colorant natural) și în agricultură (alungă anumiți dăunători). Datorită efectelor antibacteriene este folosită la fabricarea unguentelor și a pastei de dinți. Are efect calmant și regenerant.
Rostopasca este considerată „leacul ideal” pentru foarte multe afecțiuni ale organismului uman. În unele zone este cunoscută și cu numele de „Iarba Sfântului Ioan” datorită proprietăților ei miraculoase.
Are acțiune analgezică, antiinflamatoare, antimicrobiană, antiseptică, coleretică, imunomodulatoare, antivirală, și antitumorală. Este foarte bogată în alcaloizi. Latexul conține peste 20 de tipuri de alcaloizi. Chelidonina are acțiune benefică împotriva celulelor canceroase. Rostopasca are o sumedenie de indicații terapeutice în zeci de boli printre care se numără: afecțiunile hepato-biliare, afecțiunile digestive și intestinale, fibrom uterin, acnee, angină pectorală, artrită, astm bronșic, cataractă, cancer, tumori exterioare, negi, chisturi, ciroză hepatică, colecistită, colesterol, constipație, herpes, infecții, pancreatită, reumatism, răni infectate, ulcer și în multe alte boli. Rostopasca intră în componența medicamentelor pentru ficat și vezica biliară și ajută la purificarea sângelui și la formarea lui. Pentru că efectele acestei plante sunt foarte puternice, i se potrivește proverbul: „Ce e mult nu e bun”. Dacă este luată în doze prea mari poate produce spasme digestive, probleme gastrice, paralizie temporară și tulburări cardiace. Rostopasca poate interacționa cu anumite medicamente, așa că ea se administrează numai sub supraveghere medicală.
Navigare în articole
Somonul: Instinctul incredibil al revenirii în locurile natale→