Șalota (Allium cepa), este numită și ceapă franțuzească sau hașmă, însă noi românii obișnuim să o numim ”ceapă de apă”. Șalota este unul dintre cele mai populare condimente din lume, este o plantă erbacee perenă comestibilă și face parte din familia Alliaceae. Biologii sunt de păreri diferite și mulți o consideră ca fiind o specie aparte, o rudă a cepei cu care se aseamănă foarte mult, dar sunt destui și cei care o consideră ca fiind un fel de ceapă, deci un alt soi. Șalota a fost folosită de oameni din cele mai vechi timpuri. Este folosită și în prezent pe scară largă, datorită nenumăratelor ei proprietăți și beneficii aduse organismului uman.
Șalota este într-adevăr un fel de ceapă mică de formă alungită și ca gust este un amestec între ceapă și usturoi. Are tulpini subterane sub formă de bulbi, la fel ca ceapa obișnuită, dar bulbii șalotei cresc mai mulți la un loc sub formă de ciorchini. Sunt adunați grămadă câte 6-7 bulbi de formă alungită, sau chiar rotundă și se hrănesc toți din aceeași rădăcină comună (vezi imaginea). Șalota se aseamănă oarecum cu usturoiul, pentru că bulbii sunt separați între ei, ca niște cepe mai mici, dar care nu au un înveliș comun așa cum are usturoiul. Șalota are tulpini ramificate care pornesc din bulbi, la fel ca la ceapă și cresc sub formă de tufă mică cu înălțimea de 20-30 centimetrii. Frunzele sunt lungi și cilindrice. Inflorescența este umbeliformă sferică la fel ca la ceapă, iar semințele sunt mici și negre.
Această legumă este cultivată pe suprafețe mari, pentru multele beneficii pe care le oferă, pentru proprietățile ei nutritive, aromatice, culinare și medicinale, fiind folosită atât intern cât și extern.
Între șalotă și ceapa comună există asemănări și deosebiri. Diferența dintre aceste două feluri de legume (sau soiuri de ceapă, cum le consideră unii), se observă rapid atunci când le cureți, căci șalota nu are în interior foi multe suprapuse unele peste altele la fel ca ceapa, ci are bulbi sub formă de căței mai mari decât are usturoiul. Comparativ cu ceapa, șalota este mult mai bogată în nutrienți esențiali și conține mai multe fibre, vitamine, mangan, cupru, acid folic și este una dintre marile surse de antioxidanți. Conține mult sulf, este bogată în quercetină, un flavonoid care are puternic efect antiviral și ajută la reducerea simptomelor oculare și nazale provocate de alergiile sezoniere. Protejează organismul în multe feluri. Stimulează imunitatea, are proprietăți antimicrobiene, antifungice și dezinfectante.
Șalota este folosită în combaterea obezității, reduce grăsimile din organism, reface sistemul circulator, curăță vasele de sânge, ajută la scăderea nivelului de colesterol, stabilizează tensiunea arterială, previne formarea cheagurilor de sânge și îmbunătățește sănătatea inimii. Acestea sunt doar câteva dintre multele ei beneficii oferite omului, pentru menținerea sănătății și protejarea organismului.
Pentru cei diagnosticați cu pancreatită, colită, gastrită, tulburări renale și ale sistemului urinar, șalota poate fi iritantă, așa că este bine să se ceară sfatul medicului înainte de a fi folosită în alimentație.
Șalota poate fi folosită în multe feluri. În stare proaspătă, alături de brânză și pâine, este hrana obișnuită a călătorului și a celui ce merge la muncă pe câmp. Poate fi folosită sub formă de salate, murată, uscată, caramelizată sau prăjită, în sosuri sau dressing-uri și în diferite preparate culinare, supe, tocană și tot felul de mâncăruri, în amestec și cu alte legume. Bucătăria franțuzească abundă în rețete culinare din care șalota este nelipsită. De aceea șalota mai este cunoscută și sub numele de ”ceapă franțuzească”. Este foarte gustoasă și nu are un gust atât de pronunțat de ceapă.
Șalota o folosim și noi românii în stare proaspătă, alături de brânză, ouă fierte și șuncă și acesta este aperitivul nostru tradițional. O folosim și în preparatele noastre culinare, prăjită cu sos de brânzeturi, la grătar alături de alte legume, garnitură pentru fripturi, în salate tăiată cubulețe sau fideluță și în diferite supe și mâncăruri în locul cepei, pe care o înlocuiește foarte bine. Adăugată la mâncare dă o aromă dulce și plăcută preparatelor noastre culinare, căci șalota conține mai mult zahăr decât merele și perele, iar unora le place ca mâncarea să aibă un gust mai dulceag.
Navigare în articole
Porcul furnicar – excelent săpător de vizuini. Curiozități și superlative.→