Vă prezentăm un test de inteligență, care se referă la o croazieră pe Dunăre. Printre multele zone turistice cu care se poate mândri România, se numără și superba Deltă a Dunării, un loc de o frumusețe rară, o adevărată minune a naturii. Lacurile pline de nuferi, pelicanii, lebedele, egretele și toată mulțimea de păsări pe care le întâlnești la tot pasul, peștii care sar zglobii prin apă, peisajele mirifice, atrag mii de turiști. Pe Dunăre mai ales pe Brațul Sulina circulă foarte multe bărci, șalupe, vaporașe, pline de turiști.
Două șalupe cu motor de construcție identică – gemene cum s-ar spune – echipate special pentru transportul turiștilor, fac zilnic curse regulate între porturile Tulcea și Sulina. Ele pornesc la aceeași oră dis-de-dimineață, una din portul Tulcea spre portul Sulina, coborând pe fluviu spre mare, ajutată de cursul apei, iar alta urcând pe fluviu de la Sulina spre Tulcea și mergând contra curentului. Ele au același punct de plecare și de sosire, în aceleași porturi. Cele două șalupe se încrucișează pe drum, trecând una pe lângă cealaltă, iar piloți lor, care sunt foarte buni prieteni, se salută bucuroși de întâlnire, dar își continuă fiecare drumul lui.
Această întâlnire a lor are loc zilnic, cam întotdeauna la o distanță de 35 kilometri de Sulina. Odată ajunse la destinație, cele 2 șalupe fac un popas exact de 3 ore, apoi se întorc pornind fiecare spre portul din care a plecat dimineața. Șalupele se încrucișează din nou pe drum, trecând una pe lângă cealaltă, dar de data aceasta la o distanță de 45 kilometri de Sulina. Cei 2 piloți de șalupe se salută vesel ca de obicei și își văd de drum mai departe.
Cunoscând toate aceste amănunte referitoare la drumul parcurs de cele două șalupe, puteți spune ce distanță este între cele două porturi Tulcea și Sulina?
Răspuns:
Ambele șalupe efectuează câte un drum și în aval pe direcția de curgere a apelor Dunării, fiind ajutate de cursul apei și atunci circulă mai repede, dar și un drum în sensul invers curgerii apelor, din spre Sulina spre Tulcea când urcă contra curentului. Staționarea la Tulcea și la Sulina este de 3 ore pentru ambele șalupe, deci staționarea este egală ca timp. Aceasta arată faptul că șalupele ajung înapoi la destinație la sfârșitul zilei în același timp. Înseamnă că totul este perfect simetric și în ceea ce privește traseul și în ceea ce privește timpul de mers și în ceea ce privește timpul de staționare, dar nu și în ceea ce privește viteza cu care merg. Împotriva curentului se circulă mai greu și șalupa care urcă pe fluviu ajunge mai târziu în port, iar șalupa care circulă ajutată de cursul apei ajunge mai repede.
Se poate deduce ușor că diferența de 10 kilometri, care reprezintă diferența dintre cele două puncte în care se întâlnesc cele două șalupe pe fluviu, se află chiar la jumătatea distanței dintre Tulcea și Sulina și aceasta este valabil pentru ambele șalupe. Dacă adăugăm atât într-o parte cât și în cealaltă parte a acestei porțiuni de 10 kilometri, distanța parcursă de ambele șalupe, adică 35 de kilometri, aflăm că distanța dintre Tulcea și Sulina este de 80 de kilometri. La acest rezultat se poate ajunge și mai simplu prin deducție logică, gândindu-ne că fiecare șalupă a parcurs odată 35 kilometri și odată 45 kilometri până la punctul de întâlnire, mergând și în direcția de curgere a apelor Dunării, cât și contra curentului. Deci 35+45= 80
Navigare în articole
←Test de cultură generală: Ghicește proverbul. Tema: Vara
Test de cultură generală: Ghicește proverbul. Tema: Omul→