Untișor (Ranunculus ficaria), este o plantă erbacee perenă mai puțin cunoscută care aduce beneficii enorme. Este comestibilă și o folosim în bucătărie la prepararea diferitelor mâncăruri. Este plantă medicinală și o folosim ca leac în diferite afecțiuni. Este plantă ornamentală și o cultivăm prin grădini și parcuri, întrucât florile ei sunt foarte frumoase.
Untișorul mai este numit și sălățică, pentru că este adesea folosit în hrana oamenilor sub formă de salată. Îl întâlnim în flora spontană pe la marginea pădurilor de foioase, pe dealuri, pe câmpuri, prin tufișuri, pe la marginea drumurilor, dar și cultivat de oameni prin grădinile lor.
Untișorul poate fi văzut prin multe parcuri deoarece este unul dintre mesagerii primăverii. Această plantă înflorește în martie și cu florile sale galben-aurii înveselește grădinile și parcurile. Untișorul este o plantă de dimensiuni mici. Abia ajunge pe la 30 centimetri înălțime. Frunzele sale rotunde în formă de inimioară sunt groase, cărnoase și lucioase. Înflorește în luna martie și are flori până în mai.
Datorită multiplelor sale proprietăți, untișorul este folosit în alimentația oamenilor, în cura de primăvară, sub formă de salată, dar și sub formă de diferite preparate culinare: ciorbe, mâncăruri, ceaiuri. Este un tonic energizant, foarte bogat în vitamina C, A, B. D și K, dar mai conține și calciu, potasiu, magneziu, cupru și fosfor.
Untișorul este considerat un remediu ideal pentru multe afecțiuni:
- Ajută la eliminarea toxinelor, curăță sângele și ficatul.
- Apără organismul de viruși și infecții.
- Scade colesterolul și reglează tensiunea arterială.
- Oferă protecție împotriva anemiei și a osteoporozei.
- Este laxativ.
- Tratează indigestia, acneea și alergiile.
- Scade riscul de cataractă.
- Este o sursă importantă de fibre și potasiu.
- Sub formă de unguent este folosit împotriva varicelor, a hemoroizilor și pentru tratarea rănilor, a ulcerațiilor și a deferitelor afecțiuni ale pielii.
Untișorul este folosit ca plantă medicinală, în uz extern, sub formă de unguent, tincturi și cataplasme. În alimentație este folosit primăvara, prin luna martie, înainte de înflorire. După ce înflorește și planta ajunge la maturitate, nu se mai consumă ca aliment deoarece conține protoanemonină, iar aceasta este o substanță toxică. Românii folosesc de sute de ani untișorul în alimentație, dar numai primăvara, nu și pe timpul verii. Mulți oameni obișnuiesc să culeagă frunzele de untișor, înainte ca planta să înflorească. Ele se culeg pe la începutul lunii martie, când frunzele sunt fragede, sunt pline de vitamine și de substanțe minerale și sunt deosebit de benefice pentru organismul uman. Oamenii le pun la uscat, ca pe orice plantă medicinală și le folosesc pentru ceai, pe tot timpul anului.
Ceaiul de untișor se face sub formă de infuzie, din două lingurițe de plantă uscată la 250 de mililitri de apă clocotită. Se lasă zece minute la infuzat. Se bea de 2-3 ori pe zi pentru stimularea ficatului și pentru eliberarea de toxine. Untișorul este un bun detoxifiant și vitaminizant de primăvară, iar o salată preparată din frunze fragede de untișor, culese la începutul lunii martie, înainte ca planta să înflorească, ajută enorm organismul uman abia ieșit din iarnă. Să ne bucurăm de untișor în luna martie, să-l consumăm sub formă de salate, căci oferă multiple beneficii pentru sănătatea noastră, dar să nu-l folosim după înflorire, căci este toxic.
Navigare în articole
Păunul – o frumusețe a naturii, considerat o pasăre sacră→