În zona noastră temperată, vara calendaristică începe la 1 iunie, aceasta fiind considerată prima zi de vară. Vara astronomică începe în ziua solstițiului de vară, care în mod obișnuit are loc în ziua de 21 iunie. Anul trecut, în 2023, Soarele a ajuns la solstițiul de vară, în punctul cel mai înalt față de Ecuatorul terestru, în ziua de 21 iunie, la ora 5 și 31 de minute. Anul acesta, în 2024, Soarele a ajuns la solstițiul de vară, cu o zi mai devreme, în ziua de 20 iunie, la ora 23 și 51 de minute (ora României). Un fenomen atât de curios nu s-a mai produs de 228 de ani. Tocmai în anul 1796 solstițiul de vară a mai fost la 20 iunie, deci tot cu o zi mai devreme. Aceasta înseamnă că anul acesta vara astronomică a început cu o zi mai devreme decât de obicei.
Cea mai lungă zi din an, ziua solstițiului de vară, este considerată începutul verii astronomice și oamenii au sărbătorit-o din cele mai vechi timpuri, pentru că le-a fost ușor să observe că are durata cea mai lungă dintre toate zilele anului. În prezent, ziua solstițiului de vară a fost declarată de Societatea Internațională pentru Energie Solară ca ”Ziua mondială a Soarelui”, pentru ca astfel să fie popularizată mai bine posibilitatea utilizării energiei solare.
În tradiția noastră populară această sărbătoare a solstițiului de vară este cumulată cu o altă mare sărbătoare, legată de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută cu numele de Sânziene sau Drăgaica. Anul 2024 este într-adevăr un an de excepție, căci în ziua de 24 iunie, când se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul se sărbătoresc și Rusaliile, deci este și ziua Sfintei Treimi: Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt. Această vară astronomică începe cu cele mai mari sărbători din viața noastră, dedicate Dumnezeului Atotputernic și Bun, Care ne-a dat viață și cu sărbătorirea nașterii celui mai mare dintre prorocii Săi, aleși din rândul oamenilor.
Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt mai sunt sărbătoriți și în alte zile. De Paște cinstim Jertfa Fiului lui Dumnezeu, Care este Mântuitorul nostru. De Pogorârea Duhului Sfânt cinstim implicarea Duhului Sfânt în desăvârșirea lucrării de Mântuire. Imediat, în ziua următoare după Pogorârea Duhului Sfânt sărbătorim pe Dumnezeu Tatăl în centrul acestei Mari Sărbători dedicate Preasfintei Treimi. Dumnezeu Tatăl este sărbătorit o singură dată în an, doar în această singură zi de Rusalii, care anul acesta este chiar pe 24 iunie, când se mai sărbătorește și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. O sărbătoare foarte mare! O zi deosebit de importantă! Creștinii o sărbătoresc participând dimineața la sfânta liturghie, iar după amiaza aproape în toată țara au loc serbări câmpenești dedicate Zilei de Rusalii, Zilei de Sânziene și începutului verii astronomice.
Nu doar la noi în țară au loc mari serbări populare în ziua de 24 iunie, ci și în multe țări din nordul Europei. La noi, la români, ziua de 24 iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul se bucură de o mare popularitate în lumea satelor, fiind numită Sânziene sau Drăgaica și este considerată Cap de Vară, căci este aproape de solstițiul de vară. și de începutul verii astronomice. Vechile tradiții românești inclus și festivități dedicate marelui proroc Ioan Botezătorul, dar și dedicate celui mai mare astru ceresc, Soarelui, dătător de lumină, de căldură și de energie solară. Încă de pe vremea dacilor strămoșii noștri au sărbătorit Soarele, iar acestei zile din toiul verii i-au dedicat festivități deosebite, fiind considerată o „răscruce” și o schimbare în bine în viața omului și a naturii în general. Este o zi care se desfășoară sub semnul focului iubirii, care este simbolul Soarelui. Însă anul acesta ziua de 24 iunie este o zi cu totul deosebită, căci este și Ziua lui Dumnezeu, Ziua Sfintei Treimi, cunoscută în popor și cu numele de Rusalii. Există credința populară că Rusaliile sunt zâne rele, capricioase și răzbunătoare, care-i pedepsesc pe oamenii care nu respectă această mare sărbătoare dedicată lui Dumnezeu. Creștinii își împodobesc casele de Rusalii cu frunze de nuc și flori de tei sfințite la biserică. Există credința că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor va avea de suferit.
În zona Olteniei în aceste zile de Rusalii se dansează renumitul dans al călușarilor. Dansatorii colindă prin sat și dansează în fața caselor oamenilor, dar fac și urări de bine și strigă tot felul de strigături populare, care se potrivesc celor ce locuiesc în casele respective. Există credința că acest dans bărbătesc, plin de dinamism și de optimism este tămăduitor și aduce noroc. Adevărul acesta este căci călușarii în strigăturile lor folosesc și critici usturătoare la adresa celor leneși, bețivi și desfrânați, certați cu regulile bunului simț, iar cei care se simt vizați, dacă se îndreaptă și revin la normal, înseamnă că s-au lecuit de „bolile” de care sufereau.
Din vechime oamenii trăiesc cu credința că dacă în ziua de 24 iunie te scoli dis de dimineață și vezi răsăritul soarelui, te înalți cu sufletul pe o treaptă superioară și vei fi luminat și de Dumnezeu cu sfintele și dumnezeieștile Sale raze, te vei bucura de sănătate și îți va merge bine tot anul. În multe sate din țara noastră, în ziua de 24 iunie au loc sărbători populare, se merge la pădure, au loc ospețe, distracții, jocuri, spectacole și petreceri câmpenești. De Sânziene fetele își împletesc coronițe din flori de câmp și le dau drumul pe râurile din apropiere, iar flăcăii încearcă să le prindă. Dacă vreunul reușește să-i aducă fetei exact coronița ei, rămân prieteni toată vara și de multe ori toamna sărbătoresc nunta și rămân împreună toată viața. Spre seară, în această zi de sărbătoare, tinerii din multe zone ale țării noastre obișnuiesc să aprindă focuri de tabără la marginea satelor și cântă în jurul lor și dansează. Cei mai curajoși dintre ei sar peste foc și își arată astfel curajul. Acestea sunt sărbători populare tradiționale, care se desfășoară în cinstea Soarelui, care este Astrul Zilei și ne oferă beneficii enorme. Dar să nu uităm că Adevăratul Soare este viu și ne dă energie vie din Sine, iar numele Său este Dumnezeu și că 24 iunie este și zi de mare sărbătoare creștină când sărbătorim și Ziua lui Dumnezeu. Să nu uităm și să începem vara astronomică cu bine, așa cum se cuvine să o înceapă adevărații creștini.
Navigare în articole
Porcul furnicar – excelent săpător de vizuini. Curiozități și superlative.→