Vâscul (Viscum album) este o plantă semiparazită ce crește agățat de trunchiul și de ramurile copacilor. Are înfățișarea unei tufe, adeseori de formă sferică, asemenea unei mingii mari. Atrage atenția oamenilor asupra lui, mai ales iarna, când copacii sunt dezgoliți de frunzișul lor și nu au altă podoabă decât tufele de vâsc. Crește prin pădurile de foioase din Europa, Asia și America. Uneori crește și prin brazi și pini. Este întâlnit și prin livezile oamenilor pe pomii fructiferi.
Vâscul are o tulpină lungă cu o sumedenie de ramificații care se încolăcesc unele în jurul altora și îi dau înfățișarea de tufă. Lungimea lui este cuprinsă, de cele mai multe ori, între 30-100 centimetri. Are frunzele lunguiețe, de formă ovală, ceva mai groase, care îl ajută să reziste pe timpul iernii la temperaturi destul de scăzute. Este o plantă veșnic verde care are un farmec aparte. Tufele de vâsc, datorită coloritului lor viu, fac un contrast izbitor cu albul imaculat al zăpezii, ceea ce le face să fie observate de la distanță. Vâscul este o adevărată podoabă a copacilor pe timpul iernii. Înflorește toamna târziu, prin noiembrie, iar în miezul iernii rodește și este plin de fructe. Fructele vâscului sunt niște bobițe mici și rotunde, ca niște mărgele de culoare alb-gălbuie.
Fructele sunt învelite într-o pieliță colorată și au un miez dulce și făinos. În interiorul fructului se află o sămânță care este îmbrăcată într-o substanță cleioasă. Vâscul este toxic, dar gradul lui de toxicitate este scăzut, așa că unele păsări (mierlele, pițigoii) consumă miezul dulceag și sămânța fructelor. Substanța cleioasă, care învelește sămânța, rămâne lipită de ciocul lor cu sămânță cu tot. Păsările își curăță ciocul, frecându-l de o creangă din jur și în felul acesta rămâne sămânța lipită de scoarța copacului. Din ea va crește o nouă fufă de vâsc. Iată ce înmulțire interesantă are vâscul dar și amuzantă. El se folosește de păsări pentru răspândirea semințelor.
Mulți oameni cred că vâscul este aducător de noroc, de bunăstare și fericire și obișnuiesc să-l pună la uși și la ferestre de Crăciun și de Anul Nou. Există credința că cei care se sărută sub vâsc, se vor căsători și vor avea o viață fericită.
Vâscul a fost considerat încă din cele mai vechi timpuri ca fiind o plantă magică, un dar oferit de Dumnezeu și păsărilor ca hrană pentru iarnă și oamenilor ca medicament. Vâscul are multiple întrebuințări în medicină. Are proprietăți antifungice, sedative și diuretice. Este folosit în epilepsie, în tulburările cardiace, în hipertensiune arterială, pentru dezumflarea varicelor și a hemoroizilor. Este folosit și în reumatism, anulează durerile sciatice. Favorizează reglarea sistemului imunitar. Se crede că inhibă creșterea celulelor canceroase și se fac cercetări în acest domeniu. Vâscul trezește interesul cercetătorilor și datorită multiplelor sale proprietăți medicinale, dar și datorită faptului că viața lui de semiparazit, nu este clarificată complet. Mai sunt încă multe semne de întrebare.
Navigare în articole
Porcul furnicar – excelent săpător de vizuini. Curiozități și superlative.→