Ziua Internațională a Fericirii este pe 20 martie, iar aceasta s-a hotărât printr-o Rezoluție a Adunării Generale a ONU în data de 28 iunie 2012. De atunci, în fiecare an, în ziua de 20 martie se sărbătorește Ziua Internațională a Fericirii.
Fericirea este un deziderat major dorit de toți oamenii, dar foarte greu de obținut. Fericirea vine din interiorul omului și este o stare sufletească atât de bună, încât omul se simte mulțumit și bucuros de viață. Astfel de stări sufletești sunt greu de obținut, pentru că viața noastră depinde de o sumedenie de factori, care ne influențează starea sufletească și ne stresează, ne întristează, ne neliniștesc și ne tulbură mintea. Sunt multe lucruri, care nu ne plac, nu suntem de acord cu ele și ne fac să ne gândim mereu la ele, în loc să ne gândim la ce ne place, la ce este bun și frumos în viața noastră. Lucrurile care nu ne plac ne produc o stare de nemulțumire sufletească și de nefericire.
Unii consideră că fericirea depinde de realizările noastre în plan economic și în plan financiar. Alții sunt de părere că fericirea depinde de relațiile noastre cu cei din jur: cu familia, rudele, prietenii, vecinii, colegii, chiar și cu oamenii necunoscuți pe care-i întâlni pe drum.
Psihologul american Martin Seligman susține că fericirea are trei componente:
- Fericirea produsă de ceea ce faci (viața plăcută).
- Fericirea produsă de îndeplinirea sau satisfacerea dorințelor personale (viața bună).
- Fericirea produsă de îndeplinirea dorințelor transpersonale, a sarcinilor de serviciu și a misiunilor îndeplinite cu bine (viața cu sens).
Majoritatea oamenilor sunt de părere că la starea de fericire contribuie: bunăstarea fizică și psihică, realizările în plan profesional, o locuință confortabilă, o familie care te iubește și în care te simți bine, buna înțelegere cu cei din jur și o perspectivă care să-ți dea un sentiment de siguranță.
Realitatea este că fericirea poate lua diferite forme de-a lungul vieții. Poți fi fericit chiar și atunci când te întâlnești întâmplător pe stradă cu un vechi prieten din copilărie. Poți fi fericit chiar și atunci când primești o floare, care îți este oferită cu dragoste de un membru al familiei tale. Când ști să apreciezi darurile oferite de Dumnezeu și să te bucuri din plin de momentul prezent, când ști să oferi celor din jur un zâmbet, o vorbă bună, o mână de ajutor la nevoie, când în adâncul sufletului tău ești mulțumit și te bucuri de viață, te poți considera fericit.
Fericirea depinde de aspirațiile fiecărui om, de ceea ce dorește el în viață. Unii dintre noi consideră că asigurarea fericirii este de competența fiecărui individ uman și nu a statului din care face parte. Fericirea poate fi considerată și o „stare sufletească” și un „drept al omului”, dar indiferent din ce punct de vedere o privim ea este unul dintre scopurile fundamentale ale vieții noastre. Mulți dintre noi sunt de părere că fericirea omului crește proporțional cu succesele pe care le obține în domeniul economic și financiar și își concentrează toate eforturile spre aceste laturi ale vieții. Adevărul este că fericirea vine dinlăuntrul nostru, nu din afara noastră, așa că starea sufletească este cea care contează enorm.
S-ar părea că secretul fericirii nu este să faci ceea ce-ți place, ci să îți placă să faci cu dragoste ceea ce trebuie și ai nevoie să faci.
Navigare în articole
Giganticele nuci de cocos – curiozități și superlative→