Ziua Internațională a Pădurilor este celebrată în fiecare an pe data de 21 martie, în preajma echinocțiului de primăvară, când există un echilibru între lumină și întuneric pe întreaga planetă. Pădurile sunt plămânii planetei, sunt cele mai mari producătoare de oxigen și reprezintă una din marile bogății naturale ale globului nostru pământesc.
În anul 2012, pe data de 21 martie, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția prin care s-a hotărât aniversarea Zilei Internaționale a Pădurilor, pentru a atenționa și a conștientiza întreaga populație a globului asupra importanței protejării pădurilor.
Atunci când numărul oamenilor va întrece numărul copacilor de pe globul nostru pământesc, viața pe acest pământ nu va mai fi posibilă. Pădurile sunt plămânii planetei. Ele consumă bioxidul de carbon și ne oferă oxigenul atât de necesar respirației. Copacii cu frunzișul lor bogat, degajă în atmosfera Pământului, o foarte mare cantitate de oxigen și consumă foarte mult bioxid de carbon. Procesul de fotosinteză are loc la nivelul frunzelor copacilor și este responsabil de producerea de oxigen. Datorită vânturilor, aerul bogat în oxigen circulă pe întreaga suprafață a Pământului, așa că ajunge și în zonele lipsite de păduri. Fiecare copac contează, deci să ne străduim să înmulțim numărul copacilor, deoarece defrișările ne alarmează.
Pădurile ne oferă beneficii enorme. Pe lângă faptul că ele captează carbonul și ne dau oxigenul, contribuind astfel la curățarea aerului, curăță apele și fixează solul prevenind alunecările de teren, reglează climatul, oferă lemn și o sumedenie de resurse naturale prețioase. Pădurile oferă adăpost pentru animale, dar și pentru oameni. Peste un miliard de oameni trăiesc în păduri sau sunt dependenți de ele. Pădurile oferă alimente, medicamente și reprezintă un mijloc ideal pentru activități recreative. Pădurile acționează ca un filtru în regiunile puternic industrializate, reducând astfel gradul de poluare.
Pădurile ocupă aproape 1/3 din suprafața totală a uscatului planetar și oferă atât condiții de viață cât și hrană, asigurând resurse vitale. Cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor, oamenii sunt încurajați să facă eforturi pentru organizarea de activități prin care să ajutăm pădurile, să le protejăm, să le păstrăm curate, să plantăm copaci, să mărim suprafețele acoperite de păduri, pentru că ele ne oferă beneficii neprețuite.
Trebuie să fim conștienți că numai printr-un efort colectiv putem proteja pădurile planetei, pentru ca și generațiile viitoare să se bucure de o viață sănătoasă și să respire aer curat. Ziua Internațională a Pădurilor să reprezinte pentru noi un moment de reflecție și să ne gândim serios la importanța protejării pădurilor pentru sănătatea noastră și a planetei în general. Bătrânii noștri spuneau că „fiecare om este dator să sape o fântână, să sădească un pom și să facă o casă”. Plantează un pom și natura îți va fi recunoscătoare, iar cei ce se vor naște după noi și vor locui pe aceste meleaguri îți vor mulțumi. Pădurile sunt „aurul verde” al pământului, o comoară de neprețuit, să avem grijă de ele și să le protejăm.
Navigare în articole
←Ziua Mondială a Apei – 22 martie
Echinocțiul de primăvară – începe primăvara astronomică→