Celebrăm în ziua de 22 martie, în fiecare an, Ziua Mondială a Apei, care alături de aer constituie o minune a planetei noastre. Și aerul și apa sunt elemente esențiale pentru viața ce se desfășoară pe pământul nostru. Unde este apă este posibilă viața. Apa poate exista fără viață, dar viața fără apă este imposibilă.
În data de 22 decembrie 1992 a avut loc la Rio de Janeiro Conferința ONU pentru Mediu de Dezvoltare și s-a hotărât ca Ziua de 22 martie să fie Ziua Mondială a Apei. Omul a cunoscut apa și a înțeles importanța ei chiar de la începutul vieții lui. De-a lungul tipului omul a construit diferite rezervoare, bazine, lacuri, canale de irigații, a săpat fântâni și și-a asigurat apa necesară. Fără apă nu se poate trăi. Apa este o necesitate vitală, nu este un lux.
Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au ales pentru așezările lor locuri din apropierea apelor. Apa a deschis drumul unor înfloritoare civilizații umane. Apa nu este un element chimic, ci este o combinație din doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen. Proprietățile atomului de hidrogen, din compoziția ei, de a se dubla sau tripla, face să fie posibilă și apa grea, pe care o întâlnim la adâncimi foarte mari, pe fundul oceanelor, dar și în corpul viețuitoarele care trăiesc la asemenea adâncimi. Apa grea îngheață la 3,8 grade C. nu la 0 grade C. ca apa obișnuită și fierbe la 101,4 grade C. nu la 100 grade C.
Apa ne uimește prin proprietățile ei cu totul deosebite, pe care nu le mai are nici un alt corp de pe pământul nostru. Apa poate trece dintr-o stare în alta prin procesul de evaporare și procesul de îngheț. În stare gazoasă, apa se află sub formă de vapori în atmosfera pământului. În stare solidă, apa se află sub formă de gheață și o întâlnim în ghețarii polari și montani.
Una dintre cele mai importante caracteristici ale apei este mișcarea și mobilitatea ei, care-i conferă funcția de principal mijloc de legătură și schimb de substanță și energie între învelișurile Pământului. Prezența apei în toate învelișurile planetei noastre (litosferă, atmosferă, biosferă) ne determină să extindem hidrosfera, acest înveliș de apă al Pământului și la alte învelișuri terestre și să vorbim despre un „Circuit General” al apei pe întreaga planetă. Apa ne uimește din multe puncte de vedere. Iată câteva dintre proprietățile apei lichide, care intră în categoria „curiozități” și care o fac să fie neprețuită:
- Își menține constant volumul și își păstrează proprietățile în cadrul circuitului din natură.
- Masa apei întrece de circa 800 de ori masa aerului.
- Apa are o foarte mare forță de adeziune și ia forma vaselor în care se află, lipindu-se de pereții lor.
- Datorită marii ei tensiuni superficiale, apa poate urca împotriva forței de gravitație, așa cum circulă prin corpul plantelor, al animalelor și prin corpul nostru omenesc prin vasele noastre sanguine.
- Apa reprezintă un solvent pentru majoritatea substanțelor minerale.
- Datorită proprietăților ei calorice apa se încălzește mai greu decât uscatul, dar se răcește mai greu și își păstrează căldura mai multă vreme, degajând-o treptat, încetul cu încetul. De aceea climatul oceanic se deosebește de climatul continental.
- Apa are o foarte mare conductibilitate electrică.
- Din punct de vedere chimic molecula de apă este foarte stabilă.
- Apa are rolul unui catalizator universal.
- Din punct de vedere biologic, apa întreține toate procesele fizico-chimice ce se petrec în celula vie și asigură termoreglarea organismului.
O altă caracteristică a apei este aceea că ea nu este răspândită în mod egal pe întreaga suprafață a Pământului. Repartiția apelor pe glob este următoarea:
- Cea mai mare cantitate de apă se află în Oceanul Planetar. Acesta este cel mai mare rezervor de apă al globului pământesc și este format din totalitatea oceanelor și mărilor de pe glob, care sunt în legătură directă unele cu altele, potrivit principiului vaselor comunicante. În Oceanul Planetar se află 96,5% din volumul de apă al hidrosferei.
- Pe locul doi din punct de vedere cantitativ, se află apa sub formă de gheață, care se întâlnește și în zonele reci sub formă de ghețari polari, dar și pe munții înalți sub formă de ghețari montani și reprezintă 1,74% din hidrosferă.
- Apa subterană se află pe locul trei cu 1,70% din totalul apelor de pe glob.
- Apa râurilor și a lacurilor reprezintă doar 0,06% din totalul apelor de pe glob, iar dintre acestea apa râurilor ocupă doar 0,0002%.
Când vorbim despre apă, foarte important de reținut este faptul că 97,5% din volumul hidrosferei o reprezintă apa sărată și numai 2, 5% apa dulce. În acești 2,5% intră: apele subterane, apa ghețarilor, apele din atmosferă sub formă de vapori, apele râurilor și ale lacurilor, apa din interiorul viețuitoarelor. Când vorbim de statistici, le punem la socoteală pe toate și ne îngrijorăm constatând că apa dulce, apa potabilă, este puțină. 2,1 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă. 1,9 miliarde de oameni trăiesc în zone lipsite de apă și sunt nevoiți să o aducă de la distanțe mari.
Jacques Cousteau spunea că: „Apa, deși aparent abundentă, este una dintre cele mai fragile și prețioase resurse ale planetei noastre”. Nu numai el, ci și o sumedenie de oameni de știință și mari cercetători au atras atenția omenirii că este cazul să fim mai atenți la felul cum folosim și gospodărim apa.
În prezent se consumă foarte multă apă pentru nevoile agriculturii, circa 70% din necesarul mondial de apă, din care foarte multă se folosește pentru irigații. Industria consumă circa 20% din resursele de apă. Populația consumă 10%, din care mai puțin de 1% este apa potabilă. Consumul de apă crește. Pe zi ce trece apa devine o resursă critică și se impune o protejare a ei și o folosire mai atentă. Apa este unul dintre elementele vitale pentru noi și nu numai pentru noi, ci pentru toate viețuitoarele pământului. Trebuie să avem grijă de apă și să nu o mai risipim, deoarece natura ne poate răsplăti dacă avem grijă de ea sau ne poate pedepsi dacă suntem neglijenți și risipitori. Mulți consumatori, mai ales consumatorii casnici, nu știu cât de valoroasă este apa și nu fac nici un efort pentru a o economisi. Să nu uităm că apa este o comoară prețioasă. A fost, este și va fi continuu o sursă esențială pentru viață, sănătate și prosperitate și să avem grijă de ea.
Navigare în articole
←Giganticele nuci de cocos – curiozități și superlative
Ziua internațională a pădurilor – 21 martie→